Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Mennyi áramot zabál a kikapcsolt tévé?

2011.08.08. 00:50 Módosítva: 2011.08.08. 07:12

Az ELMŰ-nek elment az esze: olyan ingyenes programot írt iPhone-ra, ami tippeket ad az áramfogyasztás csökkentésére. Mintha a Hasbro részletes útmutatást készítene a ház körül fellelhető holmikban rejlő óriási játéklehetőségekről, vagy mintha egy pékség minden kenyere mellé ajándékba adná a Norbi Update 27-et.

Kötelező körök

Az energiaipari cégeknek persze mostanában kötelező úgy tenniük, mintha valójában a világ jobbá tételén fáradoznának, ezért adományoznak hatalmas olajcégek napelemeket középületeknek, és ezért történt az is, hogy az ELMŰ most arra akar rávenni minket, hogy kevesebbet fizessünk nekik. Lényeg, hogy a világ azért alapvetően jól jár ezzel a programmal.

fénykép 3.PNG

A funkciók egy része statikus: az első oldalon híreket és fogyasztáscsökkentő tippeket kapunk, a második oldalon az ügyfélszolgálati irodák címét ismerhetjük meg, valamint találunk egy linket a társaság épp szünetelő online ügyintézést biztosító oldalához, aztán ott a harmadik oldal, talán a legviccesebb.

Egy pillanatra ugorjunk vissza két évet az időben: egy energetikai konferencián vettem részt, ahol a magyar energiaipar vezető szereplői abban próbáltak megegyezni, hogy merre tovább. Ekkor felállt az ELMŰ egyik fejese, elővett egy áramszámlát, majd meglobogtatta azt előttünk. Elmondta, hogy lehet itt tervezgetni, de előbb a meglévő problémákra kéne koncentrálni, például hogy az előírások miatt olyan számlákat kell kiküldeni postán, amit az előfizetők egyszerűen képtelenek megérteni. "Tudom, mert én sem értem, mi van rajta" - mondta.

fénykép 2.PNG

A harmadik oldal pont ezt a problémát akarja javítani: számlamagyarázó van rajta, bár szerintem ezt átbogarászva sem fogjuk megérteni, hogy mit akar velünk az ELMŰ tíz pontban közölni.

A lényeg

És akkor eljutottunk a negyedik oldalig, amiért egyáltalán létrejött a cikk: ez arra próbál minket rávenni, hogy kapcsoljuk ki elektronikai eszközeinket. Már tényleg, nem a távirányítóval, ugyanis ilyenkor csak standby üzemmódba kapcsolnak a készülékek és a következő bekapcsolásig úgy is maradnak. Ha egy napig nem nyúlunk a tévéhez, akkor az egy teljes napon keresztül zabálja az áramot, azért a másodpercnyi kényelemért, amit a bekapcsolás jelent: hogy nem kell elmennünk a készülékig benyomni egy gombot, elég eldobnunk magunkat a kanapén és a távirányító után nyúlnunk.

fénykép 4.PNG

Az emberek többsége nem foglalkozik a standby üzemmóddal, mert abból indul ki, hogy amúgy sem fogyasztanak sokat az eszközök, pedig ez nem igaz. Persze ilyenkor jóval kevesebb elektromossággal beérik, mint működés közben (szigorú szabályozás is van arra nézve, hogy mennyit fogyaszthat egy eszköz standby-ban), azonban jóval hosszabb ideig használjuk eszközeinket készenléti, mint aktív üzemmódban. Egy felmérés szerint az EU-ban például 3,7 milliárd eszköz van folyamatosan standby-ban, amik a teljes otthoni áramfogyasztás 22 százalékáért felelősek. De a kevésbé szélsőséges kutatások is legalább 10 százalékra teszik a készenléti mód részesedését a teljes otthoni fogyasztáson belül. Ez az Egyesült Államokban 18 darab 400 megawattos erőmű egész kapacitását foglalja le, ami azt jelenti, hogy körülbelül 4 Paksnyi erőművet ki lehetne vonni a forgalomból, ha a lakosság rendesen kikapcsolná a készülékeket. Csak az Egyesült Államokban.

Nézzük a pénzt!

Az ELMŰ programja más módon közelíti meg a kérdést, ha úgy vesszük, jóval praktikusabban: a kiadási oldalról. Felsorol 16 alapkategóriát, ebben a tévétől a hi-fi toronyig van minden (de nincs benne konzol, robotporszívó, wifi-router, pedig ezeket is használják a magyar háztartások). Három változót tudunk beállítani: mennyi van az eszközökből a háztartásban, hány órát használjuk ezeket naponta (a program a számot 24-ből kivonva már tudja is, hogy mennyit vannak standby-ban), valamint hogy hány wattot zabálnak készenléti üzemmódban.

Utóbbi kissé problémás: egy átlagos előfizetőnek ugyanis fogalma sincs arról, hogy mennyit fogyasztanak az eszközök, amikor nincsenek bekapcsolva, csak egy kicsit. A program ugyan minden készülék mellé ad egy tól-ig-csúszkát, de egyrészt ezek szórása sokszor 0,2-20 wattig tart, tehát százszoros eltérést is össze tudunk hozni, másrészt meg sokszor életszerűtlen értékekkel találkozunk. Katódsugárcsöves tévénél például 10 watt a legkisebb beállítható érték, miközben az én készülékem csak 3 wattot fogyaszt standby-ban: tudom, mert lemértem. Nekem ugyanis van ilyen mérőm.

Végigmentem a lakáson, és elkezdtem adatot gyűjteni, hogy legyen mivel megetetni a programot. Kiderült, hogy a robotporszívó például sokat zabál: mivel folyton tölti magát, 3 wattot felszippant, amivel a szintén 3 wattot fogyasztó tévé és az ugyanennyit kérő HD TV WD médialejásztó mellett a lakásom legnagyobb fogyasztója. Utóbbi egyébként érdekes eset, mert majdnem annyit kér kikapcsolva, mint bekapcsolva, amikor alig 5 wattal beéri. A standby-ban szintén három wattot fogyasztó tévém ezzel szemben a teszt alatt 90 wattot fogyasztott a TV2, 120 wattot az RTL Klub és a dvd-ről lejátszott film nézése közben, amivel persze nem állítjuk azt, hogy a kisebbik kereskedelmi csatornát nézve tartósan spórolni tudnánk az áramszámlán.

Ezzel a három fogyasztóval egyébként össze is hoztam a teljes pazarlásom közel kilencven százalékát. A Wii egy wattal is beéri (bekapcsolt online opciókkal azonban egy 8-18 wattra ugrik ez az érték), a házimozirendszer 0,5 wattos fogyasztása alig volt mérhető, az elektromos borotva hasonló értéket produkált, míg a MacBook Pro laptopom 0,3 wattját egyenesen kikacagta a mérőműszer.

Kényszerítő számok

A háztartásom összességében 11,5 wattot fogyaszt standby üzemmódban, ami figyelembe véve, hogy az eszközök naponta átlagosan 2-4 órát működnek, 95 kWh/éves fogyasztást jelentenek az ELMŰ programja szerint. Ez egy év alatt ez körülbelül 4500 forintos pluszkiadás, ami a havi áramszámla nem egészen 7 százaléka.

fénykép 1.PNG

De dramatizálhatjuk is a helyzetet: ha nem lennék egy lusta here, és rendesen kikapcsolnám az eszközeimet, évente 24 kiló fát menthetnék meg a kivágástól és a fájdalmas máglyahaláltól. Majdnem kilenc liter olaj alhatná tovább százmillió éves álmát a föld alatt. Ugyanennyi köbméter földgáz.

Ez pesze nem valami sok, de az én háztartásom jellemzően nincsen tele nagy fogyasztókkal. Az ELMŰ kalkulátora szerint ha minden eszközünk brutálisan elavult, már hatvanezres villanyszámlát is okozhat a készenléti üzemmód egy év alatt, igaz, ehhez olyan hülye készülékek kellenek, amik többet zabálnak standby-ban, mint az enyémek bekapcsolva.

Az üzenet azonban egyértelmű: nem egy nagy energiabefektetés, éppen ezért érdemes rendesen kikapcsolni a készülékeket, ha ezzel közel tíz százalékkal csökkenthetjük a fogyasztásunkat, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja a bolygó megmentésének. Mindenesetre amióta fent van a szoftver az iPhone-omon, a tévét, a robotporszívót és a médialejátszós mindig kihúzom a konnektorból, amikor elmegyek otthonról.