Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A pc-k 42 százalékán Win7 fut év végére

2011.08.10. 13:09

Lassan, de biztosan növekszik a Windows 7 operációs rendszer aránya a piacon, az előrejelzések szerint év végére a számítógépek 42 százalékán fut majd a Microsoft rendszere. A Gartner adatai szerint az újonnan vásárolt gépek 94 százalékára telepítik a Windows 7-et.

A növekedés leginkább az amerikai és az ázsiai piacoknak köszönhető. Ugyanakkor az európai gazdasági nehézségek, a japán cunami, a politikai instabilitás Afrikában és a Közel-Keleten mind lassítják a Windows 7 terjedését ezekben a régiókban.

Az év végére 635 millió új pc-t fognak Windows 7-tel eladni. Valószínűleg ez lesz az utolsó operációs rendszer, amelyet ilyen módon terjesztenek majd.

Még néhány adatot közzétett a Gartner, eszerint lassan nő az Apple részesedése a számítógéppiacon, a 2010-es 4 százalékról az idén várhatóan 4,5 százalékra növekszik, 2015-re pedig elérheti az 5,2 százalékot. A Linux részesedése nagyon kicsi maradt, két százalék alatt van még mindig. A Chrome OS, Android és webOS nem ér el értékelhető részesedést a következő néhány évben.

A vállalati piacon azért még van hova növekednie a Windows 7-nek, a Forrester júniusi adatai szerint a vállalati gépek 21 százalékát fut Windows 7, 60 százalékon még mindig az XP fut.