Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Google-szabadalmakkal támadhatja a HTC az Apple-t

2011.09.08. 11:39

Új dimenziókba lépett a mobilcégek közötti szabadalmi háború: a HTC kilenc szabadalmat vásárolt meg a Google-től, hogy azokat felhasználhassa az Apple ellen – írja a Bloomberg.

A Google nagyjából egy éve tulajdonosa az említett szabadalmaknak, négyet a Motorolától vett meg, hármat az Openwave Systemstől, kettőt a Palmtól. A Google szóvivője nem árult el részleteket a HTC-s megállapodásról.

A HTC-nek most több fegyvere van az Apple elleni harcban. Egyrészt meg tudja védeni magát azoktól a vádaktól, amik szerint az Androidot az iPhone másolásával hozták létre, másrészt vissza is tud támadni. A HTC a Google-től kapott szabadalmakra hivatkozva beperelte az Apple-t.

A Google beavatkozása egészen más dimenziókba emeli a háborút, ami szinte az összes mobilgyártót érinti. Will Stofega, a Framingham elemzője szerint sok minden változik azzal, hogy a Google megvédi az Andoridot úgy, hogy közben a partnereit is óvja. Ezzel szorosabban magához köti a gyártókat.

Az Apple közvetlenül még nem perelte be  Google-t. Sokan azzal vádolták a céget, hogy a partvonalról figyeli, hogyan küzdenek partnerei az Android védelmében. Ennek most vége. Ráadásul a Google sem volt tétlen, év elején még csak ezer szabadalma volt, a Motorola Mobility megvásárlásával több mint 17 ezret szerzett.

A HTC panaszában azzal vádolja az Apple-t, hogy megsérti a szoftverek frissüléséről szóló szabadalmat. Az ügyben érintett az iPhone, az iPod, az iPad, az iCloud és az iTunes is.