Meghalt Steve Jobs

2011.10.06. 01:56 Módosítva: 2011.10.06. 07:13
Steve Jobs, az Apple alapítója és elnöke hasnyálmirigyrákban hunyt el. Jobs nevéhez fűződik az egér, a grafikus felhasználói felület elterjesztése, de forradalmasította a zeneipart és a mobiltelefon-piacot is. Vezetése alatt az Apple a legnagyobb technológiai céggé vált.

Meghalt az Apple alapítója, elnöke. Jobs 56 éves volt.

Jobs Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen alapította 1976-ban az Apple Computert. Az első személyi számítógépük az Apple I névre hallgató, még faburkolatos berendezés volt, amelyet az 1977-ben megjelent Apple II követett, ami azért lett népszerű, mert már futott rajta egy VisiCalc elnevezésű, kezdetleges táblázatkezelő.

Az Apple igazi sikerét azonban az 1984-ben megjelent Macintosh hozta meg, ennek a gépnek a kampányára készítették a George Orwellt idéző, azóta is legendás reklámfilmet.

A Macintosh-t már grafikus interfésszel (az első ilyen operációs rendszerrel ellátott gép egyébként az 1978-ban bemutatott Apple Lisa volt) és egérrel szállították. A számítógépes ipart forradalmasító beviteli eszközt ugyan nem az Apple találta fel, de Steve Jobs látta meg benne a lehetőséget egy Xerox-bemutatón. Az óriáscég ugyanis túlságosan nevetségesnek találta az egérre hasonlító szabadalmat, ezért nem is dobta piacra.

1985-ben Steve Jobs összeveszett az Apple társtulajdonosaival, megalapította Next nevű, személyi számítógépeket gyártó cégét. 1986-ban megvette a Pixart, ami később olyan sikeres animációs filmeket készített, mint az első egész estés számítógépes animációval készülő rajzfilm, a Toy Story, a Némo nyomában, vagy az Up. A stúdiót 2006-ban adta el a Disney-nek, a részvénycserével egybekötött üzlet során ő lett a Walt Disney legnagyobb egyéni részvényese.

Steve Jobs 1996-ban tért vissza az Apple-höz, amikor a Nextet 429 millió dollárért felvásárolta a cég. Jobs mint a cég vezérigazgatója először a személyi számítógépeket és az OSX-et újította meg, ekkor jött például az iMac és vele az Apple i betűje is. Majd 2001-ben bejelentette a zeneipart forradalmasító iPodot és a rá épülő iTunes zeneboltot. A zenelejátszó különböző típusaiból eddig több mint  220 milliót adott el a cég, az iTunes pedig több mint 10 milliárd zeneletöltést regisztrált.

2007-ben Steve Jobs jelentette be az iPhone-t, amivel a cég a Newton kézi számítógép bukása óta először merészkedett vissza ebbe a szegmensbe. Az 1993-ban először piacra dobott Newton fejlesztését egyébként éppen Steve Jobs állította le 1998-ban.

Az iPhone forradalmasította az okostelefonok piacát azzal, hogy billentyűzet és a képernyő bökdösésére használt eszköz, stylus nélkül is lehetett használni, a képernyő egyszerre több érintést is tudott értelmezni, a kezelőfelület pedig ki is használta ezt a képességét. 2010 végére az iPhone modellekből összesen 74 milliót adtak el világszerte, ezzel az Apple 4 százalékos részesedést ért el a mobiltelefon iparágban.

Steve Jobs alatt az Apple megújította a személyi számítógépek, a laptopok piacát, sikerre vitte a hordozható, digitális zenelejátszókat, ezzel nagy hatást gyakorolva az egész zeneiparra. Emellett a mobiltelefon-ipart is felforgatta az iPhone sikerével, végül az iPaddel megvalósította a tablet koncepcióját. Vezetési stílusát keménynek tartották, sokak szerint emiatt volt kénytelen 1986-ban távozni a cégtől. Visszatérése után centralizálta az Apple-t, minden egyes projekten kis csapatok dolgoztak, akik csak a mindent ellenőrző Steve Jobson keresztül kommunikáltak a cég részlegeivel.

Irányítása alatt az Apple a világ legnagyobb technológiai vállalata lett, amelynek éves forgalma tavaly elérte a 65 milliárd dollárt. Eközben Jobs magánvagyona a Forbes 2010-es listája szerint 8,3 milliárd dollárra nőtt, és ezzel a 42. leggazdagabb amerikai volt.

Sokak szerint megszállott, munkamániás volt, aki a cég minden apró ügyét figyelemmel kísérte a nagy projektektől a menza étlapjáig.

"A munka tölti ki az élet jelentős részét, ezért hogy elégedett legyél, jó munkát kell végezned. Az egyetlen esély, hogy jó munkát végezz, ha szereted, amit csinálsz" - mondta Steve Jobs  2005-ben a Stanford egyetem diplomaosztó ünnepségén.

Steve Jobs 2004 óta küzd hasnyálmirigyrákkal, annak egy ritka típusával, a neuroendokrinnal diagnosztizálták. 2009-ben féléves szabadságra ment, mint később kiderült, májátültetése volt. 2011. augusztus 25-én hajnalban egy rövid levélben bejelentette lemondását az Apple vezérigazgatói posztjáról.

Helyét Tim Cook, az Apple értékesítésért felelős alelnöke, illetve Jobs hosszú betegszabadságai alatt a vállalat operatív vezetője vette át, a héten debütált Iphone 4S-t is már ő jelentette be.

A halálhírre reagálva Barack Obama amerikai elnök Amerika legnagyobb újítói között említette Jobs-t. "A világ elveszített egy látnokot. És aligha lehet nagyobb elismerése Steve sikerének, mint az, hogy sokan a világon egy olyan készülék segítségével értesültek a haláláról, amelyet ő talált fel."

Bill Gates, a Microsoft vezetője szerint Steve Jobs olyan mély hatással volt, amelyet még az elkövetkező generációk is érezni fognak. "Nekünk, akik elég szerencsések voltak ahhoz, hogy együtt dolgozhassanak vele, ez egy őrülten nagy megtiszteltetés volt. Steve nagyon fog hiányozni" - mondta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport