Jolán
2 °C
4 °C

Robot moshatja a japánok haját

2011.10.08. 08:31

Az emberi kéz munkáját helyettesítő 24-ujjas hajmosórobotot fejlesztettek ki Japánban az idősek és a fogyatékkal élők, valamint az őket ápoló gondozók életének megkönnyítése érdekében.

A fogyasztóknak csupán kényelmesen hátra kell dőlniük a futurisztikus fodrászszékre emlékeztető szerkezetben, amely – a 16-os változat után a legújabb fejlesztésnek számító – 24 ujjával három perc alatt besamponozza a hajat, kellemesen megmasszírozza a fejbőrt, majd átöblíti a hajat. A kondicionálás és a szárítás további öt percet vesz igénybe.

A legújabb robottechnológiát alkalmazó hajmosómasinát a Panasonic szakemberei fejlesztették ki. Elmondásuk szerint a szerkezet a hajmosás minőségi romlása nélkül segíthet tehermentesíteni a gyorsan öregedő japán társadalom időseit ellátó gondozók munkáját.

A hajmosórobotot kifejlesztő Nakamura Tohru szerint nagy igény van a robotápolók iránt. "Még több technológiai újítást fogunk kidolgozni a gondozásra szoruló idősek, vagy fogyatékossággal élők számára és ezeket a vívmányokat a jövőben exportálni fogjuk a többi öregedő társadalom, például Dél-Korea és Kína számára" – mondta a szakember.

A robot jelenleg még nincs kereskedelmi forgalomban, és az árát tekintve sincs megegyezés. A Panasonic tervei szerint jövőre kezdik meg az értékesítését, és elsősorban az idősotthonokat, valamint a kórházakat fogják megcélozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?