Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Robot moshatja a japánok haját

2011.10.08. 08:31

Az emberi kéz munkáját helyettesítő 24-ujjas hajmosórobotot fejlesztettek ki Japánban az idősek és a fogyatékkal élők, valamint az őket ápoló gondozók életének megkönnyítése érdekében.

A fogyasztóknak csupán kényelmesen hátra kell dőlniük a futurisztikus fodrászszékre emlékeztető szerkezetben, amely – a 16-os változat után a legújabb fejlesztésnek számító – 24 ujjával három perc alatt besamponozza a hajat, kellemesen megmasszírozza a fejbőrt, majd átöblíti a hajat. A kondicionálás és a szárítás további öt percet vesz igénybe.

A legújabb robottechnológiát alkalmazó hajmosómasinát a Panasonic szakemberei fejlesztették ki. Elmondásuk szerint a szerkezet a hajmosás minőségi romlása nélkül segíthet tehermentesíteni a gyorsan öregedő japán társadalom időseit ellátó gondozók munkáját.

A hajmosórobotot kifejlesztő Nakamura Tohru szerint nagy igény van a robotápolók iránt. "Még több technológiai újítást fogunk kidolgozni a gondozásra szoruló idősek, vagy fogyatékossággal élők számára és ezeket a vívmányokat a jövőben exportálni fogjuk a többi öregedő társadalom, például Dél-Korea és Kína számára" – mondta a szakember.

A robot jelenleg még nincs kereskedelmi forgalomban, és az árát tekintve sincs megegyezés. A Panasonic tervei szerint jövőre kezdik meg az értékesítését, és elsősorban az idősotthonokat, valamint a kórházakat fogják megcélozni.