Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A Google kiadta egy Wikileaks-önkéntes adatait az amerikai kormánynak

2011.10.11. 14:56

A Gmail-felhasználók nagy részét sokkolta, amikor kiderült, hogy a Google átadta egy júzer személyes adatait az Amerikai Egyesült Államok kormányának.

Az áldozat Jacob Appelbaum, a Tor proxyhálózat megalkotója, egyben a WikiLeaks lelkes támogatója. A Google kiadta a teljes címjegyzékét és az IP-címeket is, amelyekről a szolgáltatást elérte. Az Egyesült Államokban egy 1986-os törvény (Electronic Communications Privacy Act) lehetővé teszi, hogy a kormány mindenféle külön engedély nélkül kikérjen információkat egy internetszolgáltatótól, anélkül, hogy erről a felhasználót értesülne.

Egy kisebb internetszolgáltatót, a Sonic.net-et szintén kötelezték, hogy adjon ki adatokat Appelbaumról. Ők megpróbálták bíróság előtt megtámadni a kérvényt, de végül elbuktak és szintén kénytelenek voltak kiadni az adatokat.

A keresőcég saját átláthatósági jelentése szerint 2010 második felében 4601 felhasználókra vonatkozó adatszolgáltatási kérelmet kapott a kormánytól, ezek közül 94 százaléknak tett részben vagy teljesen eleget. Érdekesség, hogy a magyarországi 68 kérelem közül egyet sem teljesítettek.