Ákos, Bátor
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Jobsnak száz egyforma fekete garbója volt

2011.10.14. 15:19
Bár még csak a múlt héten hunyt el, kritikusok már kivesézték Steve Jobs életét és örökségét. Az egyik visszatérő elem a beszélgetésekben az Apple vezérigazgatójának legendás, puritánnak tűnő öltözködése: farmere és fekete garbója.

Walter Isaacson az Apple volt vezetőjéről írt életrajzi könyvben – amelynek kiadását Jobs halála után meggyorsították – azt írja, Jobsnak körülbelül száz, Issey Miyake által tervezett garbója sorakozott a ruhásszekrényében.

Mindenki azt hitte, nincs is más ruhája. Nem tévedtek.
Mindenki azt hitte, nincs is más ruhája. Nem tévedtek.

Miért ezt viselte?

A Gawker szerint egy korai, 1980-ban Japánban tett látogatása után jött az ötlet, hogy egyféle ruhát hordjon. Jobs megkérdezte a Sony elnökét, Akio Moritát, hogy a munkások miért egyforma ruhákban vannak. Akio elmondta, hogy a háború után senkinek nem volt ruhája, és a vállalatok adtak valamit a munkásaiknak, amit minden nap viselhettek. Az évek alatt ezek az egyenruhák egyediek lettek, minden vállalat kifejlesztette a saját stílusát.

Jobs valami olyat szeretett volna, ami kényelmes, mégis egyedi. Ezért megkérte Issey Miyake tervezőt, hogy a hozzá elvitt példaanyagokból készítsen valamit. Az Apple vezetője egyébként eredetileg azt szerette volna, ha a cégben mindenki ezt a ruhát hordja, de az ötlet senkinek sem tetszett a vállalatnál.

Megjöttek az utánzatok is

A 175 dolláros fekete garbó utánzatának eladásai Steve Jobs halála után megduplázódtak egy, a ruhákat áruló minnesotai kiskereskedő szerint. A bevétel egy részét a Amerikai Rákellenesek Társaságának adják majd.