Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Puttyogó a lámpaipar hőse

2011.10.14. 16:14
Átadták a GE Lighting európai bemutatótermét, az egész kontinensről ide kell eljönniük a lakberendezőknek, hogy megismerjék a legújabb világítási technológiákat. A vállalat szakértői azt is elárulták, hogy mitől lesznek hosszabb életűek a ledek.

Egyetlen égető kérdés motoszkált a fejemben a GE Lighting Tungsram bemutatótermének átadása előtt, ahol Fellegi Tamás hitech-ügyi miniszter is segített átvágni a bejáratot elzáró nemzeti színű szalagot: mit csavarjak mibe?

Nemrég vettem egy rakás ledes és halogénes izzót, de nem tudom eldönteni, hogy milyen lámpatestbe szabad azokat becsavarni. A szűkebb fejű lámpákba 40 wattosnál erősebb izzót nem tehetünk, ha nem akarjuk felgyújtani a lakásunkat. Az új generációs fényforrások dobozán azonban nem jelzik, hogy hőkibocsátás szempontjából minek felelnek meg. Egy 55 wattos halogén például jobban fűt, mint egy 40 wattos hagyományos izzó? Kaptam választ, de ne szaladjunk ennyire előre.

Logan futása

A 115. születésnapját ünneplő GE Tungsram azért hívta meg a sajtót és a világítástechnikai szakma krémjét, hogy megmutassa nekik a kétszázmillió forintból felépített csúcstechnológiás bunkerét. Ez a vállalat európai bemutatóterme, itt nézhetik meg a lakberendezők, hogy mivel érdemes megvilágítani a hotelszobákat. A boltosok is találnak olyan izzókat, amelyek fényében a rothadó keszeg is frissnek tűnik.

A futurisztikus környezethez a hetvenes évek scifijeiben felbukkanó sztrecsnadrágok passzoltak volna, de az üzletemberek inkább maradtak az öltönynél és nyakkendőnél. Elvégre a terem átadásánál Fellegi is segédkezett.

A kormány nemzeti fejlesztési minisztere talán egy papundekligyár felavatásáról esett be a Tungsramhoz, mert nem a kormányzati iPadről olvasta fel a beszédét, hanem egyszerű papírlapokról. A befektetés méltatása mellett olyasmiről beszélt, hogy a minket körülvevő környezet fényjátékai kedvezőbb helyzetet mutatnak. Szerintem kéne is egy hatalmas reflektor Magyarország fölé, hogy mindenki tisztán lássa azt a kedvező helyzetet.

Fényforradalom

A Tungsram üzemében kétszáz mérnök dolgozik, és már megtörtént a generációváltás, a régimódi izzókat tervező mérnökök nyugdíjba mentek, és átadták a helyüket a halogénhez és ledekhez értő újoncoknak. Vámos Zoltán, a GE műszaki igazgatója elmondta, most zajlik a világítástechnika harmadik forradalma, ami a ledek megjelenése (az előző kettő a gyártyáról lámpákra való áttérés, majd pedig az energiatakarékos neoncsövek megjelenése volt). A forradalom előkészülete hosszú ideig tartott, az első led 1962-es bemutatója után körülbelül negyven év telt el, mire a technológiát felkapta a lámpaipar.

Magas áruk miatt a ledeket csak a technológiára fogékonyak veszik, és a gyártók igyekeznek e réteg kedvében járni, például iPhone-nal vezérelhető lámpák kifejlesztésével. A ledek ára elég jól kiszámítható, és Vámos a kérdésünkre elmondta, hogy körülbelül harminchavonta felére csökken az ár, miközben a kétszeresére nő a hatékonyság.

Most például egy 9 wattot fogyasztó ledes lámpa egy 40 wattos hagyományos izzó fényerejét adja, januárban azonban már megjelennek a 9 wattot fogyasztó, de egy 60 wattos izzó fényerejét adó ledek.

A GE Lighting szakértőjétől azt is megtudtam, hogy a fogyasztás és a cikk elején feszegetett hőkibocsátás kérdése nem csak engem foglalkoztat. Az amerikai Wal-mart áruházlánc is azt tapasztalta, hogy a vásárlók értetlenül állnak az új generációs világítótestek előtt, és jelezte a sürgősen megoldandó problémát a gyártóknak. A megoldás egy egységes kódrendszer lesz, mint amilyent a háztartási gépek piacán (A és B energiafogyasztási kategória) régóta sikeresen alkalmaznak.

Érzékszervi vizsgálataim alapján – ami az ujjaim leégetését jelenti – a halogén és a ledes izzók is elég forróak tudnak lenni, de Vámos Zoltán megnyugtatott, hogy ahová 40 wattos hagyományos izzót lehet becsavarni, oda betekerhetek egy sokkal erősebb ledes fényforrást, annak ugyanis kisebb a hőkibocsátása.

A ledekről az is kiderült, hogy egy furcsa puttyogó szerkezet lesz a megoldás a hőelvezetésre. A led élettartamát jelentősen csökkenti a magas hőmérséklet, ezért kritikus a jó hőelvezetés. Most ronda hűtőbordák vannak a ledeken, és biztosan sokan ódzkodnak attól, hogy a rakétahajtóműre emlékeztető szerkezetet használják a szép, gömbölyded izzók helyett.

Szerencsére megjelent egy syntetic jet néven ismert hűtési technológia. Ez a módszer szó szerint olyan, mintha egy pici hangszórót építenének a lámpába, hiszen egy membrán vibrációja kelt légáramlatot. Csak jól kell belőni a membrán méretét, hogy a csúcstechnológiás légmozgató rendszer az emberi fül számára hallhatatlan hangokat adjon ki.

A felvilágosító előadások után a Tungsram bekapcsolta az épületén az új díszfényt, én pedig – mobilom ledes fényével bevilágítva a járdát – belevetettem magamat a pesti éjszakába.