Börtönt ért a facebookos trollkodás

2011.10.18. 14:03

A glasgow-i bíróság nyolc hónapos börtönbüntetést szabott ki a 28 éves skót Stephen Birrellre, amiért sértő és gyűlöletkeltő kommenteket írt a Facebookra. A skót törvények szerint az ilyesmi gyűlölet-bűncselekménynek számít, ezért a szigorú büntetés. Birrell ráadásul visszaeső, többször ült már börtönben, a legsúlyosabb büntetése másfél év volt, amikor egy bozótvágó késsel megsebesítette a terhes barátnőjét.

A börtönt érő kommentek idén február végén és március elején születtek, közvetlenül a skót örökrangadó, a mindig sok indulatot keltő Celtic-Rangers meccs előtt és után. A két csapat évszázados ellenségeskedése a klubok és drukkereik protestáns, illetve katolikus gyökerei miatt sokkal súlyosabb, mint más országokban a rivalizálás a két legnépszerűbb csapat között.

„Remélem, mind megdöglötök, szarházi katolikusok, hahaha” – írta a Facebookra a meccs előtt Birrell. „Büszke vagyok arra, hogy gyűlölöm ezeket a mocskos parasztokat” – tette közzé a meccs másnapján. Később további válogatott sértéseket intézett a katolikusoknak, a pápának és a Celtic-drukkereknek, és az egyik szószólója lett a Celtic edzője, Neil Lennon elleni facebookos gyűlöletcsoportnak (Lennont egyébként különösen utálják a Rangers-drukkerek, többször megfenyegették halálosan, sőt levélbombákat is kapott már).

A közismert futballhuligán a meccs előtt néhány nappal szabadult a börtönből, ahol egy évet töltött fegyveres rablásért. Áprilisban tartóztatta le a skót rendőrség speciális, internetes bűncselekmények ellen felállított egysége. Mivel a bíróság előtt beismerte bűnösségét és megbánó magatartást tanúsított, az eredetileg 12 hónapos büntetését 8 hónapra mérsékelték, amit már a héten el is kezd. Plusz büntetésként öt évre kitiltották Nagy-Britannia összes futballstadionjából.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM