Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Androidos legóroboté az új Rubik-rekord

2011.10.21. 13:42

A Rubik-kocka kirakása sokaknak lehetetlennek tűnő feladat, pedig egy algoritmus kérdése az egész. Ezt kihasználva lelkes fejlesztők és robotépítők időről időre megpróbálnak olyan masinákat építeni, amelyek nemcsak megoldják a feladványt, hanem esetleg megközelítik a világ egyik legjobb kockaforgatója, a 16 éves Feliks Zemdegs rekordjait.

A CubeStormer II névre hallgató gép a robotépítők körében gyakran használt Lego Mindstorms NXT készletből, ARM processzorokra építve készült. Szívét egy Samsung Galaxy S II okostelefon adja, melyen egy saját fejlesztésű szoftver fut. A gép először megnézi az összekevert kocka összes oldalát, majd egy fejlett, kétfázisú algoritmust használ a megoldáshoz. Ennél a résznél kifejezetten hasznos az okostelefonban található, kétmagos ARM Cortex-A9-es processzor, melynek órajele egyébként 1,2 gigahertz. A telefon Bluetoothon keresztül kommunikál az intelligens legótéglákban lévő ARM-chipekkel. A megoldást a képernyőn folyamatosan követhetjük, a megjelenítés a telefonba épített ARM Mali-400 MP grafikus gyorsítónak köszönhetően valós idejű.

A hivatalos emberi világrekord 5,66 másodperc, míg a Lego-gép 5,35 másodperc alatt végez a feladattal. Persze nem valószínű, hogy Feliks ennyiben hagyja a dolgot, az elmúlt években többször is megdöntötte saját rekordját, így valószínűleg mostani hátrányát is gyorsan le fogja dolgozni.