Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Európában is gigabites internetet biztosítana a Google

2011.10.23. 00:45
A francia fővárosban tett hivatalos látogatás után a vállalat egyik alelnöke meglebegtette az európai befektetés lehetőségét.

A Google igen közel áll ahhoz, hogy Európában is elindítson egy hálózatfejlesztési projektet – nyilatkozta a Wall Street Journal szerint David Drummond, a vállalat vezető jogtanácsosa és alelnöke Párizsban, a francia ipari minisztériumban tett látogatása után. Drummond ennél többet nem árult el, sem azt, hogy melyik országban építenének szupergyors szélessávú hálózatot, sem azt, hogy mikor indítanák el a projektet.

A tervek szerint kiépít a Google az USA-ban legalább félmillió ember számára biztosít 1 Gb/s-os kapcsolatot. Ez a sebesség hússzorosa lenne az Egyesült Államok legnagyobb szolgáltatója, az AT&T által biztosított leggyorsabb kapcsolatnak (és ezerszerese az ország legolcsóbb szolgáltatói által biztosított hozzáférés sebességének). A tervezési munkálatok már meg is kezdődtek a nagy versenyben kiválasztott Kansas Cityben.

David Drummond úgy fogalmazott, hogy még csak fontolgatják az európai projekt elindítását, de a terv – különösen, ha minisztériumi látogatást és azt követő nyilatkozatot együtt nézzük – valós lehet. A legvalószínűbb az, hogy a Google-nak ugyanazok a motivációi kontinensünkön, mint az Egyesült Államokban: a kiemelt városokban megvalósítandó igen nagy sebességű hálózatok egyrészt jó reklámot jelentenek a cégnek, másrészt azt remélik ettől a lépéstől, hogy nyomást gyakorol a hálózatfejlesztéseket nem kellőképpen serkentő kormányzatra. A hír egyébként érdekesen cseng össze a minapi bejelentéssel, mely szerint az EU kiemelten nagy támogatást nyújt az unió országaiban a hálózatfejlesztésekhez.