Bernadett
-2 °C
4 °C

Tízéves a Windows XP

2011.10.25. 09:25

A világ legelterjedtebb számítógépes operációs rendszere 2001. október 25-én került a boltokba, és akkor még senki sem gondolta, hogy ilyen sokáig velünk marad. Az emberek annyira ragaszkodtak a jól megszokott rendszerhez, hogy a Microsoft végül két évvel meghosszabbította az XP életciklusát. Az biztos, hogy már nem lesz több átfogó javítócsomag a rendszerhez, de a biztonsági javításokat 2014 április 14-ig megkapják a hűséges júzerek.

Xp.png

Több oka is van az XP sikerének, az egyik a gyökerekhez való ragaszkodás. A rendszer kétféle grafikus kezelőfelületet kínált, az egyik a régimódi, szürke, Windows 2000-es interfész, amelyen a vén rókák is jól kiismerték magukat, a másik a színes és modern Luna, amitől minden fiatal geeknek felcsillant a szeme.

A Microsoft fontos technikai újításokat is bevezetett az XP-ben, például a vezeték nélküli hálózatok támogatását és a hálózati kapcsolatok fejlett kezelését. A rendszer ismerte az optikai lemezeket, a ClearType renderelés pedig passzolt az akkoriban elterjedő lcd-kijelzőkhöz.

Elhibázott lépések

Az is fontos érv volt az XP mellett, hogy az utódjának szánt Windows Vista tragikusan rossz lett. A felhasználók nem éreztek késztetést a váltásra, hiszen régóta létező XP-ben addigra már nagyjából minden hibát kijavítottak, a driverek pedig már kiforrottak, a rendszer különösebb problémák nélkül futtatható volt. Ezzel szemben a Vista brutális szigorral kontrollálta a felhasználó tevékenységét, és megjelenésekor több meghajtószoftver hiányzott, ami miatt sok gépen nem futott rendesen.

A Windows 7 viszont már elég már jó lett ahhoz, hogy kiszorítsa a piacról az elöregedett XP-t. Ideje volt, mert a biztonsági és egyéb hibák miatt egy stabil XP is hajlamos volt kék halállal összeomlani, és ez a bosszantó szokás a Windows 7-re már nem jellemző.

winxppro.png

Bár a Windows zárt forráskódú szoftver, a Microsoft bizonyos szempontból mindig is nagyon nyitott volt. Úgy alakította ki az XP-t, hogy az több ezer különféle hardverrel együttműködjön és milliónyi különféle program fusson rajta. Eleinte nem volt probléma a biztonsággal, hiszen az internet éppen csak elkezdett terjedni, még friss újítás volt az adsl, de néhány év alatt nagyon eldurvult a helyzet.

Nyitottsága miatt az XP rendkívül sérülékeny volt, szabadon tomboltak a rendszeren a vírusok és a férgek. Évek teltek el, mire a Microsoft elkezdte komolyan venni a kérdést. A változás egyik eredménye volt a frissítő kedd, a Microsoft minden hónap második keddjén adta ki a legfontosabb javításokat és víruseltávolító eszközöket.

windows xp bsod.png

Adok-kapok

A Windows XP korszaka volt az, amikor Bill Gates-et övező közutálat tetőzött. A Microsoft tulajdonosa a világ leggazdagabb embere lett, miközben az oprendszer hibái miatt kellett vírusirtóra költeni a pénzünket. Ráadásul a BSA szoftverrendőrei is folyamatosan igyekeztek félelmet kelteni, a Microsoft pedig a kalózok visszaszorítását célzó eredetiségellenőrő programmal a magánszféránkban turkált.

A cég azonban büntetéseket is kapott, Európában például ki kellett adnia a Windows XP N Edition nevű változatát, amelyben nem volt benne a Médialejátszó. Az uniós jogászok szerint a Microsoft az operációs rendszerek piacán elért erőfölényével visszaélve tette népszerűvé a lejátszót, és az integrált lejátszó miatt hátrányos helyzetbe kerültek a rivális szoftvergyártók.

Új világ jön

A Windows 7-et futtató gépek száma nemrég előzte meg az XP-sekét, tehát egészen jól alakul a generációváltás. Főleg a cégek késlekednek az új verzió bevezetésével, mert sokkal kényelmesebb a rendszergazda által ismert Windows XP-t fenntartani, mint lebonyolítani egy átállást. A Microsoft abban bízik, hogy a terméktámogatás végének közelsége mégis váltásra ösztönzi a vállalati felhasználókat. Eközben pedig már készül az általunk is kipróbált Windows 8, amely hagyományos módon, egérrel és billentyűzettel, vagy akár érintőkijelzővel is irányítható. A Windows 8 bemutatója 2012-ben lesz, és egészen biztos, hogy még akkor is lesznek XP-s gépek. Ha a felhasználókon múlik, akkor az XP nem is fog soha eltűnni.