György
14 °C
24 °C

Elért Magyarországra az Apple mozikölcsönzője

2011.10.27. 12:14
A mobilos alkalmazásokat gyűjtő App Store és a zenebolt iTunes után elérhetővé vált Magyarországon az Apple filmes szolgáltatása, az iTunes Movie Store is, amiben filmeket vásárolhatunk és kölcsönözhetünk.

A szolgáltatást egyelőre csak az iOS-alapú eszközökön jelenik meg külön menüpontként, a pécén vagy Mac gépeken OS X operációs rendszeren futó iTunes alól még nem láthatjuk. Ha azonban rákeresünk egy filmre, megkapjuk az adatlapját, ahol már lehetőség nyílik a kölcsönzésre vagy vásárlásra. A magyar piacra specializált tartalomra még nem feküdt rá az üzemeltető, a filmek között egyetlen híres magyar produkciót sem találtunk.

Két nagy probléma viszont biztosan van, amelyek fényében nem valószínű, hogy a szolgáltatás jelenlegi formájában itthon sikeres lenne. Egyelőre sem magyar szinkront, sem magyar nyelvű feliratot nem érhetünk el a legtöbb esetben nem is HD felbontású videókhoz. A másik probléma az ára: egy filmért a legtöbb esetben 8, 10 vagy 12 eurót kell fizetni vásárlás esetén, míg kölcsönzésért 3-4 eurót. Ezért cserébe 30 napot kapunk a film megnézésének elkezdésére, onnantól pedig 48 óránk marad, hogy befejezzük.

Egy átlagos dvd-tékában jellemzően 5-600 forintot (nagyjából 2 eurót) kell fizetni egy 24 vagy 48 órás kölcsönzésért, vagyis az iTuneson keresztül dupla árat kell fizetnünk azért, hogy otthonunkból oldhassuk meg a kölcsönzést.