Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Nanovassal a talajvíz-szennyeződés ellen

2011.11.04. 19:21

Egy magyar kutatók által fejlesztett nanorészecske, a nulla vegyértékű nanovas képes arra, hogy semlegesítse a talaj és a talajvíz szennyezettségét, melyet a különböző vegyi üzemek klórozott szénhidrogén-kibocsátása okozott. A módszerrel sok esetben fel lehetne váltani az eddig alkalmazott hosszadalmas és költséges, vízkitermeléssel járó eljárásokat – közölte a technológiát gyártó Auro-Science kft sajtóközleményében.

Magyarországon száz körülire tehető azoknak a jelentősebb talaj- és talajvíz szennyeződéseknek a száma, melyek jellemzően vegyipari tevékenység következtében jöttek létre. Ezek a szennyeződések a lakosság egészségét veszélyeztethetik, ha a szennyezett területen levő kutakból származó vizet ivó-, itató- vagy akár csak locsolóvízként használják fel, másrészt környezeti kockázatot jelentenek a szomszédos területeken előforduló tiszta talajvízre nézve.

A talajvízbe juttatva a nanovas a szerves szennyező anyagokat egészségre és a környezetre ártalmatlan vegyületekké alakítja át. A nanorészecskék méretükből adódóan nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, ebből adódóan nagyobb a reakcióképességük, így nagyobb mennyiségű szennyezett anyagot képesek lebontani. A nanovasoldat kifejlesztésében a Szegedi Tudományegyetem kutatói működtek közre. „A technológia nemzetközi szinten is úttörőnek számít, Magyarországon eddig még nem alkalmazták. Amennyiben beválik, áttörést hozhat a talajvízszennyezések kezelésében” – emelte ki Dr. Soós Miklós, az Auro-Science ügyvezető igazgatója.

Az első terepi tesztekre Törökszentmiklóson került sor, ahol a mára megszűnt Vegytek, illetve Rewos vállalatok vegyianyag-raktára helyén a talajvíz klórozott szénhidrogénekkel szennyezett. Ennek az ipari területnek a szűkebb környezetében a kútvíz nem alkalmas arra, hogy ivásra, itatásra vagy locsolásra használják fel. Ezen a területen Törökszentmiklós Önkormányzatának kezdeményezésére a projekt résztvevői terepi teszteket végeznek a nanovasoldat talajvízbe juttatásával.

A nanovassal végzett kármentesítés több magyarországi terület megtisztítására jelenthet új lehetőséget, mivel a hasonló talaj- és talajvíz szennyeződések a hagyományos módszerekkel nagyon nehezen kezelhetőek. Az általánosan alkalmazott vízkitermeléssel járó technológiákkal igen hosszú idő – akár évtizedek – alatt lehet csak mérhető eredményeket elérni. Ennél gazdaságosabb és gyorsabb módszert jelentene a környezetre nem veszélyes nanovas technológia alkalmazása, amely a hagyományos módszerekkel szemben a szennyezett talaj és talajvíz egyszerre történő kármentesítésére is alkalmas.

A nanovasprojekt az Európai Unió támogatásával valósult meg, amely a törökszentmiklósi önkormányzat számára is biztosította a forrásokat.