11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Nyilvános a Doom 3 forráskódja

2011.11.24. 16:33

Ahogy megígérte, és ahogy a tradíció is megköveteli, az id Software játékfejlesztő cég a GNU Általános Nyilvános Licenc (GPL) hármas verziója alatt kiadta a Doom 3 motorjának forráskódját. A lépést még augusztusban jelentették be a minden évben megrendezett QuakeConon, de a fájlokat csak szerdán tették ki a GitHubra.

A kód nem tartalmaz adatokat a játékból, azokat még mindig EULA licenc védi, és az eredeti motor Carmack's reverse néven ismert árnyékrenderelési trükkjét is át kellett írni, mert azt jogi problémák miatt nem lehet GPL alatt kiadni.

John Carmack, a szoftvercég alapítója Twitteren jelentette be a motor nyílt forrásúvá tételét. Üzenetében Timothee Besset programozót méltatta, aki szerinte legtöbbet tett azért, hogy a kód kiadható legyen.

Mára tradícióvá vált, hogy minden, a cég által készített játékmotort öt évvel első megjelenése után nyílt forrásúvá tesznek GPL alatt. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően ma már minden platformon, számos játék elérhető a Wolfenstein 3D, a Doom, és a Quake portjaként.  • Hírek
  • Bankszámla