Szilvia
5 °C
16 °C

Cuki robotbörtönőrök Dél-Koreában

2011.11.26. 09:44

Hamarosan szolgálatba állhatnak a dél-koreai büntetés-végrehajtó intézményekben az első robotbörtönőrök, akik éjszakai őrjárataikon képesek lesznek felismerni a rabok szokatlan viselkedését.

A robotfegyőrök prototípusát a tudásgazdasággal foglalkozó japán minisztérium által finanszírozott program keretében fejlesztették ki. A robotika egyike a kiemelt dél-koreai ipari ágazatoknak, az ország az e technológiában élen járó Japán mellett maga is nemzetközi vezető szerepre törekszik.

Fotó: Yonhap

A másfél méter magas, négy keréken közlekedő börtönfelügyelő robot rádiórendszere segítségével képes lesz kapcsolatot létesíteni a rabok és a börtön személyzete között - közölték a kriminalisztikával és a börtönökkel foglalkozó kutatók ázsiai fórumának (AFC) szöuli tanácskozásán. A szerkezet elektronikus jelfogói észlelik az öngyilkosságra vagy erőszakra utaló magatartást, és jelzik azt a szolgálatban lévő börtönszemélyzetnek.

A Jonhap dél-koreai hírügynökségnek nyilatkozva Li Baik Csul, a Kiongdzsi Egyetem tanára elmondta, hogy a robotfejlesztők kidolgozták az éjjeli őrjáratra tervezett berendezés működési rendszerét, már csak a finomítás van hátra: ezzel azt akarják elérni, hogy a gépőr barátinak tűnjön a foglyok számára is.

A robot a kutatók szerint lehetővé tenné a börtönőrök számára, hogy több időt szenteljenek a raboknak, mivel megszabadítaná őket a fáradságos éjszakai őrjáratoktól.

Az ország déli részén lévő Pohang egyik börtönében márciusban kerül sor a három első robotfegyőr tesztelésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?