Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Cuki robotbörtönőrök Dél-Koreában

2011.11.26. 09:44

Hamarosan szolgálatba állhatnak a dél-koreai büntetés-végrehajtó intézményekben az első robotbörtönőrök, akik éjszakai őrjárataikon képesek lesznek felismerni a rabok szokatlan viselkedését.

A robotfegyőrök prototípusát a tudásgazdasággal foglalkozó japán minisztérium által finanszírozott program keretében fejlesztették ki. A robotika egyike a kiemelt dél-koreai ipari ágazatoknak, az ország az e technológiában élen járó Japán mellett maga is nemzetközi vezető szerepre törekszik.

Fotó: Yonhap

A másfél méter magas, négy keréken közlekedő börtönfelügyelő robot rádiórendszere segítségével képes lesz kapcsolatot létesíteni a rabok és a börtön személyzete között - közölték a kriminalisztikával és a börtönökkel foglalkozó kutatók ázsiai fórumának (AFC) szöuli tanácskozásán. A szerkezet elektronikus jelfogói észlelik az öngyilkosságra vagy erőszakra utaló magatartást, és jelzik azt a szolgálatban lévő börtönszemélyzetnek.

A Jonhap dél-koreai hírügynökségnek nyilatkozva Li Baik Csul, a Kiongdzsi Egyetem tanára elmondta, hogy a robotfejlesztők kidolgozták az éjjeli őrjáratra tervezett berendezés működési rendszerét, már csak a finomítás van hátra: ezzel azt akarják elérni, hogy a gépőr barátinak tűnjön a foglyok számára is.

A robot a kutatók szerint lehetővé tenné a börtönőrök számára, hogy több időt szenteljenek a raboknak, mivel megszabadítaná őket a fáradságos éjszakai őrjáratoktól.

Az ország déli részén lévő Pohang egyik börtönében márciusban kerül sor a három első robotfegyőr tesztelésére.