Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nyugati eszközzel kémkedtek a diktátorok

2011.12.02. 15:44
Titkosszolgálatoknak szállító cégek listáját tette közzé a Wikileaks, és az oknyomozó portál azt állítja, ezek a cégek nemcsak a diktátorok munkáját segítik, hanem a nyugati országoknak is szállítanak rendszereket. A magyar NETI is a listán szerepel, de azt állítja, megválogatják a vevőiket.

Kémakták (Spy Files) néven publikált újabb dokumentumokat a Wikileaks, és ezúttal a titkosszolgálatok beszállítóit igyekszik leleplezni. A gyűjteményben a 160 vállalat közt egyetlen magyar cég, a NETI neve is megtalálható. A közzétett fájlok többsége olyan prezentáció, amit a titkosszolgálati eszközök nemzetközi vásárán mutattak be a vállalatok a potenciális vevőknek. A Wikileaks által kiszivárogtatott doksik között egyetlen szerződésként feltüntetett írás van, ami a líbiai megfigyelőrendszer működését írja le. A Wikileaks mindenesetre azt ígéri, további dokumentumokat tesz közzé a következő napokban.

Vigyáznak a megrendelőkre

A magyar NETI nem ismeretlen vállalat, hiszen ők fejlesztették ki a BONGO nevű bűnüldözési rendszert, amit a magyar titkosszolgálat is használ. (Erről részletesen beszámoltunk 2010-es cikkünkben.) Ismét megkerestük Kőhalmi Zsoltot, a cég elnökét, aki elmondta: nem érzi azt, hogy a Wikileaks zűrös ügyekbe keverte volna a NETI-t, és büszkék arra, hogy ilyen eszközök kifejlesztésével foglalkoznak.

„A megoldásainkat csak felhatalmazott biztonsági szerveknek adjuk el, amik törvényes megfigyeléseket végeznek. Az iparág komoly szereplőinek van tartásuk, és én nem ismerek olyan céget, amely bűnözőknek adott volna el ilyen rendszereket" – mondta Kőhalmi.

A NETI munkatársai telepítik a rendszereket, de azt nem tudják, hogy azokat mikor és mire használják. Kőhalmi azt nem árulta el, hogy a magyar titkosszolgálat birtokában lévő rendszernek mekkora a kapacitása, hogy azzal mennyi embert lehet egyszerre megfigyelni, mert a rendszer specifikációja államtitok.

A Wikileaks legerősebb állítása az, hogy a listán szereplő cégek nagy mennyiségben adnak el termékeket a nyugati országokban, és ezekkel a rendszerekkel a titkosszolgálatok titokban, a távközlési cégek tudta nélkül hallgathatnak le telefonhívásokat. Akár a célpont földrajzi helyzetét is lenyomozhatják, vagy átvehetik az irányítást a számítógépe fölött. Vannak olyan cégek is a listán, amelyek trójaikat készítenek, hogy a megfigyelők távolról behatolhassanak a célszemély számítógépébe.

Kőhalmi Zsolt a fentiekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmünket, hogy – hazánkban legalábbis – a nemzetbiztonsági törvény írja elő, hogy a szolgáltatók hozzáférést adjanak a felhatalmazott titkosszolgálatnak, az pedig természetes, hogy a távközlési cég nem tud a konkrét megfigyelési eseményekről. (Az egyébként sokkal súlyosabb lenne, ha a titkosszolgálat bármely szolgáltatónak elárulná, kit figyelnek meg.)

„A cigánygyilkosságok elkövetőit soha nem fogták volna el ilyen technológiák segítsége nélkül" – tette hozzá Kőhalmi, és kifejtette, hogy a törvény szerint a hatóságok csak bűnüldözésre használják ezeket a rendszereket. „A mai, nyilvános kommunikációs rendszerek nagyon kedveznek a bűnözőknek, és a hatóságoknak jobb eszközökkel kell rendelkezniük, ha el akarják kapni őket."

Megfigyelnek a gonoszok

A Wikileaks többször megemlíti a Vastech nevű céget, aminek a közzétett prospektusából valóban kiderül, hogy a szolgáltatók tudta nélkül lehet megfigyelni meg a delikvenseket.

Az oknyomozó portál szerint az egyiptomi és líbiai diktárotokat elűző lakosság rábukkant azokra a megfigyelőhelységekre, amelyek tele vannak nyugati technológiával. A brit Gamma, a francia Amesys, a dél-afrikai Vastech és a kínai ZTE eszközeivel monitorozták az elnyomott lakosság internetes és mobilos aktivitásait.

Abban nincs semmi meglepő, hogy a diktátorok megfigyelik a lakosságot, és a Wikileaks segít tisztázni, hogy melyek a tisztességtelen gyártók. Az pedig a törvényhozás feladata, hogy megfelelően szabályozza e rendszerek működését, és megakadályozza a kémeszközökkel történő visszaélést.