11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26. ÉLŐ
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Vadonatúj memóriamodult fejlesztett ki az IBM

2011.12.06. 11:44
Az IBM által kifejlesztett memóriák kapacitása a merevlemezekével vetekszik, de a méretük és sebességük a flash memória színvonalának megfelelő. Az új fejlesztés jelentősége abban rejlik, hogy az új számítógépes alkatrészek előállítása általában bonyolult és költséges, de a ezek hagyományos gyártástechnológiával is előállíthatók.

Az IBM kutatói 2008 óta kísérleteznek a racetrack memória előállításával. A hétfőn bemutatott első prototípus képes az adatok olvasására, írására és tárolására. Ezek a modulok nanovastagságú fémszálakon tárolják az adatokat. A hozzáférés, írás és olvasás során a modul megváltoztatja a szálak mágneses orientációját. Az adatok írása egy új mágneses sávot hoz létre a fémszálon, az olvasás közben pedig sávok közt lévő határokat szkennelik.

Az új prototípust az IBM yorktowni laboratóriumában állították elő. A bemutatott modell az első olyan memóriamodul, ami egy szílíciumlemezen tárolja a működéshez szükséges komponenseket. Az előállításához csak a hagyományos félvezetők gyártásához is használt eszközökre volt szükség. Stuart Parkin, a kutatóintézet vezetője elmondta, hogy a CMOS gyártástechnológiát eddig is használták processzorok és más félvezető-összetevők előállításához, így annak sincs akadálya, hogy a racetrack-modulok gyártásához is hozzálássanak.

Ennek ellenére a nagyüzemi gyártás még várat magára. Bár a racetrack-memóriának a képességei alapján minden esélye megvan arra, hogy leváltsa a hagyományos modulokat, Parkin elmondása szerint a prototípus még további finomításra szorul.  • Hírek
  • Bankszámla