Mindent tud rólunk a Facebook

2011.12.15. 10:52

A Facebook adatkezelési módszereit már eddig is számos kritika érte, Max Schrem akciója pedig ismét olajat önthet a tűzre. A bécsi joghallgató az uniós adatvédelmi irányelvekre hivatkozva fordult a Facebookhoz, azt követelve, hogy az amerikai vállalat adja ki számára az összes adatot, amit tárolnak róla. A Facebook képviselői teljesítették Schrem kérését, és egy 1222 darab pdf fájlt tartalmazó cd-t küldtek Schremnek.

A nyilvánosságra hozott fájlokból kiderül, hogy rengeteg információról van szó. A logfájlok tartalmazzák a be- és kijelentkezési adatokat, az elküldött üzenetek időpontját és tartalmát, az összes lájkot, az üzenőfali bejegyzéseket, a felkéréseket, a régebben használt mailcímeket, fényképeket, illetve gps-adatokat. Ez önmagában is megdöbbentőnek tűnhet, de a fájlokból az is kiderül, hogy Schrem hiába törölte az adatok jó részét, azok még most is megtalálhatók a Facebook szerverein.

Az európai jog szempontjából ez mondható a legnagyobb problémának. A törvények szerint ugyanis a személyes adataival mindenki maga rendelkezik, a törlési szándéknak pedig nem az adatok elérhetetlenné tételével, hanem tényleges eltávolítással kell járnia. A gyakorlatban ez viszont sokszor nem megvalósítható; nehéz például kikényszeríteni a törlést egy másik kontinensen bejegyzett és működő cégnél, és a felhasználási feltételek is sok kibúvót tartalmazhatnak.

Részben Schrem tapasztalatainak köszönhetően alakult meg a Europe vs. Facebook nevű kezdeményezés is. Ennek célja, hogy növeljék a Facebook adatkezelésének átláthatóságát, elérjék, hogy az adatok gyűjtését és hozzáférését a felhasználónak külön kelljen engedélyeznie, és arra biztassák a felhasználókat, hogy minél kevesebb személyes adatot töltsenek fel a hálózatra.

Az adatvédelemre kevésbé kényes Egyesült Államokban szintén tapasztalhatók hasonló kezdeményezések. A kereskedelmi felügyelet a közelmúltban új adatvédelmi stratégia kialakítására kötelezte a Facebookot, így a következő húsz évben folyamatosan figyelni fogják a vállalat intézkedéseit.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM