Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Fellázadt az internet egy amerikai doménregisztrátor ellen

2011.12.27. 11:00

Bár már többször elhalasztották a szenátusi vitáját, és a legvadabb részeket visszavonta belőle a beterjesztő texasi szenátor, az internet továbbra is forrong és lázong a Stop Online Piracy Act néven hírhedtté vált amerikai törvénytervezet ellen. A SOPA-ellenes lincshangulat legújabb áldozata a Godaddy.com doménregisztrátor cég, a webes címeket regisztráló, fenntartó, és üzemeltető vállalkozások közül az egyik legnagyobb a világon.

Közvetlenül karácsony előtt derült ki, hogy a Godaddy támogatja az online kalózkodás visszaszorítását célzó törvénytervezetet, ami a közösségi web ellehetetlenítésével és Amerika köré felhúzott, kínai stílusú tűzfallal fenyeget. A Godaddy elleni bojkottban karácsonyig több mint 70 ezer domén szerződését bontották fel a felhasználók a céggel, és igazoltak át más regisztrátor alá. Ez nagyjából félmillió dolláros bevételkiesést jelent a cégnek, egy domén éves fenntartási díját 7 dollárral számolva.

A Godaddy-ellenes mozgalomhoz a felháborodott magánfelhasználók mellett csatlakozott Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója, illetve Ben Huh, az internet napi vicceskép-adagjának jelentős részét adó Cheezburger Network vezetője. Mindketten ultimátumot adtak a Godaddynek: ha továbbra is a SOPA mellett áll, elviszik a cégeik összes doménjét más regisztrátorhoz. A népszerű ingyenes képmegosztó Imgur már meg is tette ezt a lépést.

Bár a kétmilliárd dollár körüli értékre becsült, 45 millió domént kezelő céget anyagilag biztosan nem fogja megrengetni, ha elveszít pár tíz-, vagy akár százezer domént, az internetezők lázadása marketinges szemszögből, és a cég általános hírneve szempontjából katasztrofális hatású lehet.