Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szigorúan ellenőrzött kínai internet

2011.12.30. 19:51

A pekingi kormány keresőszolgáltatókkal és pénzügyi szervezetekkel együttműködve dolgozik a kínai internet-felhasználók hatékonyabb védelmén az elmúlt időszakban egyre szaporodó adatlopási ügyek megakadályozására - jelentette be a kínai közbiztonsági minisztérium pénteken.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kormány tíz internetes keresőszolgáltatóval, többek között a Baiduval és a Sohu.com-mal vette fel a kapcsolatot, hogy véget vessenek az adathalászatnak. A terv szerint, amellyel attól kívánják óvni a kínai internetezőket, hogy adathalász levelekre válaszolva kiadják személyes adataikat, egyes bankok hivatalos honlapjai első találatként jelennének meg a keresőkben bizonyos kulcsszavak beírásakor. Ettől azt várják a hatóságok, hogy megnehezíti majd az adatokat az eredetihez kísértetiesen hasonlító, azonban online bűnözők által üzemeltetett oldalak számára a felhasználók átverését.

Csütörtökön Kuangtung (Guangdong) tartomány egy közhivatalának honlapjáról derült ki, hogy egy biztonsági rés miatt 4,4 millió személy adataihoz engedett hozzáférést, múlt héten pedig egy programozók által használt hálózat oldaláról lopták el hatmillió felhasználó információit. Korábban a népszerű Tianya közösségi oldalt is szervezett támadás érte.

A világ legtöbb internet-felhasználóját Kínában tartják nyilván, a hivatalos adatok szerint 485 milliót. Kínát a közelmúltban számos külföldi kormányzati és céges honlap elleni hackertámadással vádolták meg, a pekingi hatóságok azonban cáfolták, hogy ezek mögött a kormány vagy a hadsereg állna. Az országban igen szigorú internetes cenzúra van érvényben, nem érhető el többek között a Facebook, a Twitter és a Youtube sem, valamint számos híroldalt is blokkolnak a hatóságok, attól tartva, hogy a szabad információáramlás társadalmi feszültségeket okozna és nemzetbiztonsági kockázatokkal járna.