Emma
6 °C
11 °C

Kínai írók perlik az Apple-t

2012.01.09. 10:37

Harminchét mű szerzői jogainak megsértéséért kilenc kínai író perli az Apple-t, összesen csaknem félmilliárd forintnak megfelelő összeget követelve kárótlásként. A pert indító írók között van a kelet-ázsiai ország leghíresebb bloggere, Han Han és a Man Ázsia irodalmi díj korábbi jelöltje Murong Hszüe-cun - írja a caixin.com kínai internetes portál.

Az írók a Kínai Írott Művek Szerzői Jogi Társaságának égisze alatt 37 mű szerzői jogainak megsértése miatt kezdeményeztek eljárást a cég ellen a pekingi másodfokú bíróságon, mondván az írások ingyen letölthetők az Apple Store-on, a vállalat virtuális áruházán keresztül. Kárpótlásként összesen 11,91 millió jüant (466 millió forint) követelnek.

A csoport, más szerzők kezdeményezésére, korábban a Google és a kínai megfelelőjeként emlegetett keresőóriás, a Baidu ellen is hasonló panaszokkal élt. A tömörülés nyomására a Google hívatalosan bocsánatot kért az íróktól, a Baidu pedig a több mint 40 érintett szerző 2,8 millió példányban megtalálható műveit törölte a találatai közül.

„Az Apple Store felhasználói nem tudják, melyik könyvek legálisak, és melyek illegálisak, így akaratuk ellenére is kalózpéldányokat rakhatnak virtuális kosarukba. Egy-egy toplistás könyvet átlagosan egymilliónyian töltenek le, ez az egyes írók számára körülbelül egymilliárd dollár veszteséget jelent" - mondta a szövetség szóvívője, Pej Cse-cseng.

Augusztusban egy kínai író, Csou Csin-taj már beperelte a vállalatot, mire válaszul regényét a vállalat levette az ingyen letölthető művek közül, hivatalos döntés az ügyben azóta sem született.

A kínai internethasználók száma 2011 június végén meghaladta a 485 millió főt. Az onlájn társadalom növekedésével az elektronikus könyvek is egyre népszerűbbek, a becslések szerint 2010-ben 121,2 millió fő olvasott e-könyvet, háromszor annyian, mint 2005-ben.