Botond, Mózes
EUR 389,90 Ft
USD 374,71 Ft
12 °C
29 °C

Az USA légierejének harmada robot

2012.01.10. 16:26

Emlékszünk még arra, amikor a katonaság emberi lényeket rakott a repülőgépek pilótafülkéibe? Még mindig csinálják ezt, de már jóval kisebb mértékben - írja a Wired az Amerikai légierő jelenlegi állapotáról. A Danger Room által idézett új kongresszusi jelentés szerint mára drónok teszik ki a légierő 31 százalékát.

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper
Fotó: James Lee Harper Jr.

Igaz, a legtöbb drón kis méretű kémrepülő, mint amilyen a Raven. Ebből 5346 darab van, ezzel ez a legnépszerűbb katonai, kihelyezett pilótafülkés repülőgép. 2005-ben még csupán a hadsereg repülőgépeinek 5 százaléka volt robot. Hét évvel később már 7494 drón szolgál. Ebből 161 Predator és Reaper, az előbbi nagyobb, jobban felfegyverzett testvére.

RQ-11 Raven
RQ-11 Raven
Fotó: Liu Jin

Annak ellenére, hogy az elmúlt években rengeteget költöttek drónokra, a legtöbb pénzt még mindig az emberes repülők kapják. Utóbbi még mindig a Pentagon repülési célokra szánt költségvetésének 92 százalékát kapja. A jelentés szerint 2001 óta 26 milliárd dollárt költöttek drónokra.

MQ-1B Predator
MQ-1B Predator
Fotó: Sabrina Johnson

A drónok egyre biztonságosabbak lettek, annak ellenére, hogy minden robotrepülő lezuhanása nagyon sok médiafigyelmet kap. Eddig összesen 38 Predatort és Reapert vesztett a hadsereg nagyrészt Irakban és Afganisztánban, valamint nemrég Irán is megszerzett egy RQ-170 Sentinelt. A jelentés azt találta, hogy a Predatoroknak csak átlagosan 7,5 balesetük van 100 000 repülési óránként, ami közel azonos az emberi pilóták vezette F-16-osok statisztikáival. A riport nem szól viszont a drónok néhány speciális sebezhetőségéről, így nem említik, hogy korábban vírus fertőzte meg a földi irányítás gépeinek vezérlőrendszerét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek