Elkészült a világ legkisebb merevlemeze

2012.01.13. 08:51

A világ legkisebb mágneses adathordozóját építették meg német és amerikai kutatók. Egy bitnyi adat éppen tizenkét vasatomnyi helyen fér el az adathordozón. A tárolási sűrűség így százszor nagyobb mint az eddig használt merevlemezeken. Az új adathordozó ezzel eléri az emberi DNS tárolási képességeit - közölte a Max Planck Társaság (MPG).

„Az elektronika miniatürizálásával arra kerestük a választ, vajon a fejlődést lehet-e folytatni az egyes atomok határainak feszegetésével" - mondta el Sebastian Loth, az MPG munkatársa. 
A szupertárolóhoz a kutatók olyan, úgynevezett antiferromágneses anyagot használtak, amelyet eddig alkalmatlannak tartottak adatok tárolására.

A különleges adathordozó felépítésére csak különleges körülmények között van lehetőség, jelenleg csak mínusz 268 Celsius-fokos hőmérsékletnél stabil, ráadásul szerkezete csak atomról atomra építhető fel. Ez pedig csak egy pásztázó alagútmikroszkóppal (STM) lehetséges.

A hagyományos mágnesek, például az iránytűk rendszerint többek között olyan ferromágneses anyagokból állnak, mint a vas és a nikkel. A számítógépekben az adatbiteket apró ferromágneses pálcikákban helyezik el, ezeknek a tárolópontoknak pedig egymástól minimális távolságra van szükségük. Az antiferromágneses pálcikák ezzel szemben sűrűbben helyezkedhetnek el. Az újdonságot a Science című szaklapban mutatták be.  • Tippek
  • Hírek