Bernát, Felícia
EUR 384,60 Ft
USD 363,66 Ft
8 °C
30 °C

A japán űrkutatási hivataltól lopott adatokat egy vírus

2012.01.16. 11:12

Egy számítógépes virus megfertőzött egy adatterminált a japán űrhivatalban, emiatt kiszivárgott valamennyi potenciálisan érzékeny infomáció – jelentették be pénteken az illetékesek. A Japán Űrügynökség (JAXA) január hatodikán fedezte fel a kártékony kódot az egyik, alkalmazottak által használt számítógépen. Kiderült, hogy a vírus információkat gyűjtött a gépről.

A JAXA egyelőre nem tudja, hogyan került a vírus a gépre, vagy hogy ki telepítette oda. “A számítógépen tárolt adatok kiszivárogtak, ugyanúgy, mint az elérhető rendszerinformációk" - mondta el az űrügynökség szóvivője a sajtónak.

A fertőzött gépet használó alkalmazott a JAXA új, H-2 Transfer Vehicle nevű eszközén dolgozott, ami a Nemzetközi Űrállomásra szállít majd rakományt. A robotűrhajóról szóló információk és a műveleti adatai valószínűleg illetéktelen kezekbe kerültek. Ugyanígy az eltárolt emailcímeket és a belépési kódokat is megszerezhették a fertőzött számítógépről.

Ugyanezzel a terminállal már voltak problémák korábban is. A JAXA augusztusban talált egy másik vírust is rajta. Pont emiatt megfigyelték a számítógépet, így vették észre az újabb vírust január hatodikán. Kiderült az is, hogy a gép már kiküldött valamennyi érzékeny információt tavaly július hat és augusztus tizenegy között.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek