Eleonóra
-1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A bíróság szerint a titkosítás nem alapjog

2012.01.24. 12:04

Hétfőn egy biró arra utasított egy coloradoi nőt, hogy dekódolja a laptopját, hogy az ügyészek hozzáférjenek a fájlaihoz. A vádlott, akit banki csalásokkal gyanúsítanak, sikertelenül érvelt amellett, hogy a kényszerítése ellentétes az alkotmány ötödik kiegészítésével, ami kimondja, hogy senkinek sem kell magára terhelő vallomást tennie.

“Megállapítom, hogy az Ötödik Kiegészítés nem vonatkozik a Toshiba Satellite M305 laptop műkődképességére” – írja Robert Blackburn biró. A különböző kiegészítések olyan jogszabályok, amelyeket Amerikai Egyesült Államok alkotmányához fűznek.

A hatóságok 2010-ben foglalták le a laptopot Ramona Fricosutól, egy pénzügyi csalás ügyében. A bírósági eljárást árgus szemekkel figyelik a civil jogi szervezetek, mivel ilyen kérdésben még soha nem kellett mérlegelnie a Legfelsőbb Bíróságnak.

A merevlemez teljes titkosítása minden operációs rendszeren lehetséges és a jól megtervezett algoritmusoknak köszönhetően egy hosszú jelszóval kombinálva még nagy számítási kapacitással is sokáig tarthat a feltörés.