Gyöngyi
4 °C
14 °C

Virtuálisan körbejárhatjuk a Stonehenge-t

MTI/Index
2012.01.27. 11:01

Mostantól otthonról, a monitor elől is körbejárhatjuk a Stonehenge-t, a Google Earth kiterjesztése, a Google Under-the-Earth segítségével. A Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális ókori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 kilométerre északra. Kiépítése időszámításunk előtt 2500 körül kezdődött és i.e. 2100 körül fejeződött be.

A számítógépes program megalkotói felhasználták mindazokat az adatokat, leletanyagot, amelyeket a Sheffieldi, a Manchesteri, a Bristoli, a Southamptoni és Londoni Egyetem régészei gyűjtöttek össze az utóbbi években – olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon. A virtuális séta keretében eljuthatnak az újkőkori faluba, bekopogtathatnak egy korabeli kunyhóba, de megismerhetik azt is, hogy milyen lehetett több mint négyezer éve a stonehenge-i sétány végén álló Bluehenge.

A kis-Stonehenge-nek is nevezett építményt, amely kör alakban felállított kőtömbökből áll, 2008 augusztusában találták meg brit régészek, akik Bluehenge-t is az időszámításunk előtti 3000 és 2400 közötti időre helyezik. A felállított sziklák üregeiben faszénmaradványokat találtak, ezekből arra következtetnek a kutatók, hogy halotthamvasztást végezhettek a helyszínen. A kört alkotó kövek kékes színű bazaltok, ezekről kapta az építmény a mostani elnevezését. Ilyen kőzeteket Wales dél-nyugati részén bányásznak.

Az ideális konfiguráció a Stonehenge virtuális körbejárásához
Az ideális konfiguráció a Stonehenge virtuális körbejárásához
Fotó: Lucy Nicholson

„A Google lehetővé teszi, hogy megosszuk világszerte az érdeklődőkkel azokat a fantasztikus élményeket, amelyekben részünk volt Stonehenge-ben az elmúlt néhány évben" – hangsúlyozta Mike Parker-Pearson, a Sheffieldi Egyetem régészprofesszora.

A szakemberek kifejlesztették a Stonehege-i benyomások elnevezésű iPhone-alkalmazást is, amelynek megálmodója, Rupert Till, a Huddersfieldi Egyetem docense szerint lehetővé teszi az embereknek, hogy olyannak lássák-hallják Stonehenge-t, amilyen az évezredekkel ezelőtt volt.15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
4995 Ft
4246 Ft