Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Netre került a gyenyiszovai ember genomja

2012.02.08. 17:07

Teljesen feltárták és szerdától az interneten is elérhetővé tették a gyenyiszovai ősember genetikai állományát. „Reméljük, hogy a biológusok fel tudják használni olyan genetikai változások feltárására, amelyek fontosak voltak a modern emberi kultúra és technológia fejlődése szempontjából" – mondta el Svante Pääbo, a kutatást végző csoport vezetője.

A szakértő szerint az örökítőanyag új információkkal szolgálhat a gyenyiszovai és a neandervölgyi ember történetét illetően. A két faj a ma élő ember legközelebbi, kihalt rokona. A feltárt genom a lipcsei Max Planck Intézet kutatói szerint az első, kihalt emberi fajtól származó örökítőanyag, amely ilyen jó minőségben áll rendelkezésre, és ez hatalmas előrelépést jelent az emberi evolúció genetikai feltárásában.

A tudósok már 2010-ben bemutatták a genomból származó információk egy előzetes változatát. Egy korábban ismeretlen emberi faj ujjcsontját vizsgálták, amelyet a szibériai Gyenyiszova-barlangban találtak egy 50-30 ezer éves korúra becsült talajrétegben. A most bemutatott kutatásban a lipcsei csapat az ujjcsont alig 0,01 grammjának DNS-ét vizsgálta meg új technikák alkalmazásával.