Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Megdőlt az adatátviteli rekord

2012.03.07. 12:02

Új adatátviteli sebességrekordot ért el a Deutsche Telekom nagy távolságon, egy külsős laboratóriumban. A német cég azt állítja, 400 gigabit per másodperces sebességre képes egy optikai kábel egyetlen csatornáján. Ez több mint duplája az eddigi 168 gigabit per másodperces rekordnak, amelyet tavaly közösen állítottak fel amerikai és kanadai kutatók. A cég most azt tervezi, hogy széles körben bevezetik a technológiát, hogy a felhasználók is élvezhessék az előnyeit.

A kísérletben Berlin és Hannover között küldtek át, majd vissza adatokat, összesen 734 kilométeren. Az elért legnagyobb sebesség 512 gigabit per másodperc volt mindegyik csatornán, amiből 400 gigabit volt hasznos adat – a többi a hibajavításhoz szükséges. Ez a mennyiség megfelel egy másodperc alatt 77 zenei cd egyidejű átküldésének.

A kísérletben használt mindegyik optikai kábel vékonyabb, mint az emberi haj. A technológia 48 csatornán összesen 24,6 terabit per másodperces adatátvitelre képes, ami 3,696 cd-t jelent másodpercenként.

A cég szerint a rekordot az Alcatel Lucent telekommunikációs megoldásokat kínáló cég segítségével érték el, amely olyan technológiát fejleszt, amelyet az optikai kábelek végpontjainál található terminálállomásokra kell telepíteni. A sebességemelkedés nagy részét a hibakorrekciót kezelő szoftverrel érték el, amely kódolja és dekódolja az adatot, sőt egy részét javítja anélkül, hogy a meghibásodott adatot újra kellene küldeni.