János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Videó és fotók a kínai lopakodó vadászgépről

2012.03.13. 13:08

A kínai hadsereg lopakodó repülőgépéről, a J–20-ról először 2010 végén szivárgott ki egy fotó, a rossz minőségű felvétel azonban nem sokat árult el a gép vélt vagy valós képességeiről. A napokban nyilvánosságra került fotók, illetve a gépet manőverezés közben bemutató videó megtekintése után már pontosabb képet kaphatunk erről. A J–20 a videó harmadik percénél száll fel.

A J–20 állítólag orosz tervekre épül épül, bár az érintettek tagadják, hogy ez így lenne. Más források szerint a Szerbiában lelőtt F–117-es lopakodó vadászgépből meríthettek ötleteket a tervezők. Noha ez továbbra is egy-másfél évtizedes hátrányt jelent a mai csúcstechnológiához képest, a gépet alacsony gyártási költségei miatt nemcsak a kínai hadsereg, hanem a feltörekvő országok is hadrendbe állíthatják a közeljövőben.

Fotó: chinesemilitaryreview.blogspot.com

Maga a gép különös hibridnek tűnik. Az orra leginkább az F–22-es vadászgépek sajátos formáját idézi, míg a farrész a Szuhoj T–50-re emlékeztet.

kinai lopakodo.gif
Fotó: chinesemilitaryreview.blogspot.com

A gép manőverezési képességeire és fegyverzetére a rendelkezésre álló fotók és a mozgóképes anyag alapján bajosan következtethetünk, a Wired cikke szerint az F–22-nél lomhább, kevésbé ügyesen manőverező modellről lehet szó, ugyanakkor több üzemanyagot és fegyvert képes szállítani, mint az amerikai riválisa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!