A Facebook levédette az arcot és a könyvet

2012.03.26. 11:08

A Facebook minden különösebb hírverés vagy bejelentés nélkül frissítette a felhasználói szerződését. Az új verzió nem sokban különbözik a régitől, a kevés változtatás leglényegesebbje a közösségi oldal védjegyeivel, és azok használati jogaival foglalkozik. Ebből kiderül, hogy a cég engedélye nélkül senki nem használhatja a Facebook által levédett, összesen 73 kifejezést, amelyek között olyan szavak szerepelnek, mint a face (arc), a book (könyv), a wall (fal), a poke (megbökni), a like (kedvel), és az F8 (a Facebook fejlesztői konferenciájának neve).

Mivel olyan általános kifejezéseket, mint könyv vagy arc, senki nem sajátíthat ki, ezek a kifejezések úgynevezett regisztrálatlan védjegyek, amelyek nem hivatalos kérelem útján kerülnek valaki birtokába, hanem egyszerűen a használattal. Márkaneveknél, szlogeneknél látható is a különbség a kettő között: a kis TM regisztrálatlan, míg a karikába zárt R regisztrált védjegyet jelent.

A Facebook regisztrálatlan védjegyei jogászok szerint nem azt jelentik, hogy Mark Zuckerberg engedélye nélkül nem adhat egy cég magának olyan nevet, amiben arc vagy könyv van. A védettség csak a Facebook hazai pályájára, vagyis a közösségi oldalakra vonatkozik. Ilyen esetekben az oldalnak egy sor jogi ügye volt már, illetve van is folyamatban: a Techbook elleni per éppen zajlik, a Lamebook paródiaoldallal megegyeztek és engedélyezték a működését, a Placebook nevű utazós közösségi oldal feladta a jogi harcot és megváltoztatta a nevét, míg a Facebookofsex pornóoldal doménnevét a bírósági döntés a Facebooknak adta át.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM