Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Másolt filmekre és játékokra csapott le a NAV

2012.04.06. 10:47

Több ezer, illegálisan másolt filmet és játékszoftvert foglaltak le a pénzügyőrök egy fővárosi boltban és piacon; a hamisítók ellen büntetőeljárást indítottak – tájékoztott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Suller György Attila őrnagy, a NAV vám- és jövedéki szóvivőjének közlése szerint csütörtökön egy budapesti boltban tartott ellenőrzéskor egy rejtekhelyen nagy mennyiségű, dvd-re és bluray lemezre írt filmet és játékszoftver találtak, míg a hatósági ellenőrzés ideje alatt a boltba betérő férfi autójában a járőrök szintén nagy mennyiségű dvd-lemezt találtak.

Az üzletben és a járműben 406, borítóval ellátott dvd-tokot, 1176 darab filmet és játékszoftvereket tartalmazó dvd-t, valamint 20, a játékszoftverek használatához szükséges konzolgépet foglaltak le. A szóvivő közlése szerint egy budapesti piacon a pénzügyőrök próbavásárlást tartottak, de a megvásárolt dvd-ken nem szerepelt a szerzői jogdíj megfizetését igazoló matrica, ezért ellenőrzést végeztek, és ennek során lefoglaltak mintegy 14 ezer darab dvd-t, 3500 cd-t, illetve csaknem 300 darab pendrive-ot, memóriakártyákat és bluray lemezeket.

Ugyanezen a piacon egy másik ellenőrzés során ugyancsak illegálisan másolt, szerzői jogvédelem alatt álló dvd-ket találtak a pénzügyőrök, és az eladótól 523 másolt, műsoros dvd-t foglaltak le. A hamisítók ellen mindhárom esetben szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.