Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Közeleg a Windows XP halála

2012.04.10. 21:35

Kedden véget ért Windows Vista általános terméktámogatása, magyarán a Microsoft legkevésbé népszerű operációs rendszerén ezentúl csak a sebezhetőségeket javítják ki. A felhasználó szempontjából pedig azt, hogy ideje Windows 7-re váltani.

Az általános terméktámogatásból kieső rendszerek átkerülnek a kiterjesztett támogatási időszakba, ami további öt évig tart, és ilyenkor már csak a hibajavítások ingyenesek, minden más frissítésért fizetni kell. A Microsoft legkevésbé népszerű operációs rendszere a Vista, nem valószínű, hogy bárki fizetne a hosszabb ideig tartó használatáért. Ezen a héten az Office 2007 is átlép kiterjesztett időszakba.

Két év múlva pedig a számítástechnika egyik meghatározó korszaka ér véget: megszűnik a Windows XP és az Office 2003 kiterjesztett támogatása. 2014 áprilisa után már csak azokon a gépeken lesz érdemes XP-t futtatni, amik bombabiztos védelemmel vannak ellátva, mert a Microsoft azután már semmilyen frissítés nem ad majd ki az elavult rendszerhez.

A Microsoft arra buzdítja a vállalatokat, hogy most már ne késlekedjenek a Windows 7 és az Office 2010 bevezetésével. A társaság blogbejegyzésében az áll, hogy eddig 525 millió Windows 7 licencet adtak el, azaz még rengetegen nem váltották le az XP-t.