Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Kötelező fekete doboz az amerikai autókban

2012.04.20. 15:38

Az USA szenátusa már elfogadta a MAP-21 (Moving Ahead for Progress in the 21st Century Act) néven ismert törvényjavaslatot, és hamarosan a képviselőház is szavaz róla (várhatóan ott is átmegy). Ez a szabályozás azt írja majd elő, hogy 2015-től csak olyan új személyautó kerülhet forgalomba, amelybe szerelnek fekete dobozt, vagyis a közlekedési adatokat rögzítő szerkezetet.

A törvényjavaslat szövege ugyan kimondja, hogy a fekete doboz által rögzített adatok felett az autó tulajdonosa rendelkezik, de tartalmaz kivételeket is, amikor a kormányzat, a hatóságok hozzáférhetnek az információkhoz. Például bírósági végzésre, vagy a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartozó ellenőrzések vagy nyomozások során is kötelező kiadni őket.

Épp a kivételek miatt aggódnak az erősödő megfigyelési törekvésekkel egyet nem értő szakemberek és aktivisták. Már az USA-ban is bebizonyosodott számtalan esetben, hogy a hatóságok vagy vállalatok gyakran átlépik a törvényesség határát, és illegálisan használják fel a polgárok vagy ügyfeleik adatait, ezért sokaknak nem tetszik egy olyan rendelkezés, ami újabb lehetőséget ad a visszaélésekre.

Jogvédők már az olyan megoldásokat is aggályosnak vélik az alapvető szabadságjogok szempontjából, mint az autókhoz fejlesztett arcfelismerő rendszer, a bőrre illeszthető tapasz, ami megakadályozza az autó elindítását, ha részeg a sofőr, vagy az a rendszer, ami a túl fáradtnak ítélt vezetőt nem engedi elindulni.