A Microsoft hadat üzent a torrentnek

2012.05.14. 12:55

A Pirate Pay orosz vállalkozás azt állítja, hogy olyan technológiát sikerült kidolgoznia, ami képes arra, hogy a BitTorrent protokollon keresztüli fájlmegosztási folyamatban blokkolja az illegális tartalmak fel-, illetve letöltését – írja orosz forrásokra hivatkozva a TorrentFreak. Egy próbaprojekt során már sikeresen blokkolták a Disney és a Sony Pictures tartalmainak megosztását.

A fiatal orosz informatikusok három évvel ezelőtt egy jól működő forgalomszabályozó technológiát fejlesztettek ki internetszolgáltatók számára, és eközben jöttek rá, hogy megoldásuk alkalmas a BitTorrent adatainak szűrésére is. Mivel egy ilyen technológia a fájlmegosztókkal háborúzó kiadók és stúdiók számára maga lenne a Szent Grál, ezek után erre koncentráltak elsősorban. Támogatókat nem volt nehéz szerezni, a projektet lelkesen fogadta a Microsoft oroszországi képviselője is, így a redmondi cég kutatásokat, induló vállalkozásokat támogató alapja is beszállt a fejlesztésbe 100 ezer dollárral. A fejlesztők helyet kaptak az innovatív vállalkozások orosz központjában, az ottani Szilícium-völgynek szánt szkolkovói centrumban is.

A munka tavaly decemberben érkezett új fázisába, ekkor a Disney és a Sony Pictures számára mutatták be a rendszer hatékonyságát. Egy Vlagyimir Viszockijról szóló film megosztását próbálták meg megakadályozni részleteiben kevéssé ismert technológiájukkal (annyi biztos, hogy az ip-címek manipulációja a magja, vagyis saját megosztásaikkal hamis útra igyekeznek terelni a többi klienst, hogy azok ne tudjanak kapcsolatot teremteni egymással). A torrenthálózatokat monitorozva igyekeztek blokkolni a fel- és letöltést, vagyis félrevezetni a felhasználókat. A siker még a vállalkozás vezetője, Andrej Klimenko szerint is mérsékelt volt, annyit mindenesetre elértek, hogy körülbelül 50 ezer felhasználó esetében ideiglenesen megakadályozták a film teljes letöltését.

A TorrentFreak megjegyzi, hogy a Pirate Pay megoldása valóban újszerű és egyedi, de jelen állapotában messze nem alkalmas a torrentezés visszaszorítására. Ez hasonlóan látja Klimenko is, aki szerint akkor lehetne igazán hatásos a technológiájuk, ha minden internetszolgáltató bevezetné. Ez azonban gyakorlatilag megvalósíthatatlan, így valamilyen más utat igyekeznek keresni a fejlesztésben a következő években.  • Tippek
  • Bankszámla