Vírusok termelnek elektromosságot

2012.05.15. 14:05

Mindennapi tevékenységünkből, akár lépéseinkből nyerhetünk a jövőben elektromos energiát amerikai kutatók új technológiájával, amelyben génmérnökséggel létrehozott, töltéssel bíró vírusok alakítják át elektromossággá a mechanikus energiát.

Képzeljük el például, hogy sétálásunkkal töltjük fel telefonunkat a cipőtalpunkba ágyazott papírvékonyságú generátorral. Ezt a ma még futurisztikus forgatókönyvet segít megvalósítani a Berkeley Lab kutatócsoportja, amely újonnan kidolgozott eljárásában emberre ártalmatlan vírusokat használt fel arra, hogy a mechanikus energiát átalakítsák elektromossággá.

Tesztdarabként felépítettek egy generátort, amely egy kisméretű folyadékkristályos kijelző működtetéséhez elegendő energiát termel. Génmanipulációval méretre szabott, azaz töltéssel bíró vírusokkal vontak be egy bélyeg nagyságú elektródát, amelynek nyomkodásakor elektromos energia keletkezik. Generátoruk az első, ami egy biológiai anyag piezoelektromos tulajdonságát használja fel elektromosság termelésére.

A fejlesztés mérföldkőnek számít olyan miniatűr eszközök kidolgozásában, amelyek mindennapi tevékenységeink energiáját hasznosítják, például az ajtócsukásét vagy a lépcsőzését. Mivel az alkalmazott M13 bakteriofág vírus rendezett filmmé szerveződik össze, egyszerűbben működő mikroelektronikai eszközöket is készíthetnek a módszerrel.  • Tippek
  • Árfolyam