Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Túl gyors a Windows 8

2012.05.23. 12:01

Túl gyors a Windows 8, és ez előre nem látott problémákkal jár – állapítja meg roppant szerényen a Microsoft hivatalos blogja. A cég programozói elé kitűzött egyik fontos cél az volt, hogy az operációs rendszer nagyon gyorsan töltődjön be és álljon rendelkezésre, a felhasználó utasításait várva a gép bekapcsolása után. A korábbi Windowsok ezen a területen nemigen jeleskedtek, főleg a rosszul karban tartott, mindenféle gyanús alkalmazásokkal megterhelt rendszerek voltak hírhedtek arról, hogy akár percekbe is telhet, mire működőképes állapotba hozták magukat. A Windows 7-nél komoly előrelépés történt ezen a téren, a következő verziónál pedig úgy tűnik, újabb nagyságrendet gyorsul a bootolás folyamata.

A blogbejegyzés szerint úgy tűnik, kicsit túl is lőttek a célon a programozók, optimális esetben, egy SSD meghajtóra telepített rendszer esetén mindössze 7 másodpercet vesz igénybe ez a folyamat. A gond ezzel az, hogy a gép alapbeállításait tartalmazó menübe hagyományosan ez alatt lehet belépni (jellemzően az F2 vagy az F8 gomb megnyomásával), viszont a betöltődés most már olyan gyors, hogy erre összesen két tized másodperce van a felhasználónak, ami szó szerint szinte emberfeletti reflexeket feltételez – az olimpikon sprinterek rajtolnak ilyen reakcióidővel.

Mivel a Microsoft nem akarja mesterségesen visszalassítani a bootolás folyamatát (főleg mivel ebbe a menübe az átlagfelhasználó szinte sosem lép be), viszont itt olyan dolgokat lehet állítgatni, amiket az operációs rendszer betöltődése után már hiába tennénk, a szoftvertervezők előtt most új kihívás adódott: megtalálni a módját, hogy a töltés úgy maradjon gyors, hogy közben hagy időt a felhasználónak is a beavatkozásra.