Saját okostelefonon dolgozhat a Facebook

2012.05.28. 12:25

Felgyorsultak az események a Facebook háza táján vasárnap: alighogy elkezdett terjedni a hír, miszerint a közösségi oldal az Opera felvásárlására készül, ugyanazon a napon a New York Times előállt egy újabb pletykával, ami arról szólt, hogy a cég hamarosan kiadja saját okostelefonját. A híeresztelés valószínűleg igaz, mert az információk a cég alkalmazottaitól származnak, ráadásul a Facebook nemrég több mint fél tucat szakembert szerződtetett az Apple-től, akik korábban részt vettek az iPhone fejlesztésében.

Az egyik alkalmazott szerint Mark Zuckerberg amiatt aggódik, hogy saját telefon híján a Facebook hamarosan csak egy alkalmazás lesz az okostelefonokon a sok közül, de a Facebooknak van jobb oka is hogy telefont készítsen: A Times szerint az Apple-től átcsábított alkalmazottak ellenére a Facebook telefonja elsősorban a Google-nek jelenthet majd versenytársat, hiszen a Faceook és a Google egyaránt erősen érdekelt az online hirdetési piacban, amiben a saját okostelefon és a rajta futó operációs rendszer fontos fegyverténynek számít.

A Facebooknak egyébként nem ez az első próbálkozása az okostelefonok terén, az első projekt állítólag éppen azért landolt a kukában, mert a cégnél rájöttek, hogy tapasztalt szakembergárda nélkül nem fognak tudni összerakni egy valamire való telefont. A második projektet tavaly szellőztette meg az AllThingsD, eszerint a Facebook és a HTC közös, Buffy munkacímű okostelefonon dolgozott, most viszont úgy tűnik, hogy a Facebook már nemcsak az operációs rendszert adná a telefonba, hanem ők maguk akarják legyártani a hardvert is. A DigiTimes techportál szerint egy HTC/Facebook telefon az év harmadik negyedévében érkezhetne meg a piacra, a Facebook alkalmazottaitól származó pletykák szerint viszont a saját telefon megjelenése csak jövőre esedékes.

Ha ez mégsem jönne össze, a Facebooknak akkor is több lehetősége van beszállni a mobilpiacra, például úgy, hogy a Google-höz hasonlóan megveszik valamelyik mobilgyártót. A Facebook a tőzsdére lépéssel mintegy 16 milliárd dollárt kaszált, ez pedig elég lehet ahhoz, hogy felvásárolják a HTC-t, vagy akár a BlackBerryket gyártó RIM-et (a Motorola felvásárlása 12,5 milliárd dollárba került a Google-nek).

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM