Visszavásárolhatják az adataikat a Megaupload felhasználói, ha fizetnek

2012.06.13. 10:38

A botrányos körülmények között bezárt fájlmegosztó rendszer, a Megaupload körüli felhajtást egy ohiói sportújságíró, Kyle Goodwin izzította fel újra. Goodwin panaszából kiderül, hogy a munkájához elengedhetetlen videóit szeretné visszaszerezni a január 19-én végleg leállított oldal szervereiről. Az Egyesült Államok kormánya válaszában készségesnek bizonyult: visszaadja a lefoglalt adatokat feltéve, ha a panaszos kifizeti a felmerülő költségeket.

A jogalkotók hivatalos álláspontja szerint nem az jelenti a problémát, hogy Goodwin visszakéri az adatait, hanem az, hogy az adatok megőrzése és visszakeresése rendkívül költséges folyamat.

„Ha Mr. Goodwin felbérelne egy szakembert, például a Carpathia Hostingtól, akik átvették a több mint 1100 szerver gondozását, akkor tulajdona belátható időn belül már a birtokában lehetne. Az probléma az, hogy az azonosítási, másolási és visszajuttatási folyamat költségei nagyon magasak, és Mr. Goodwin azt szeretné, hogy az állam, a Carpathia, a Megaupload, vagy bárki más fizesse meg ezt, de ne ő. Nem is beszélve arról, hogy ha a folyamat adatvesztéssel járna, azonnal perelne” – nyilatkozták a jogalkotók.

Ítéletre várva

A Megaupload szervereinek ügye már jó ideje a levegőben lóg. A rendszerrel a fentebb említett Carpathia Hosting foglalkozik: a cég azt tervezte, hogy egy bizonyos összegért cserébe visszajuttatta volna a felhasználókhoz az adataikat. Az üzleti modell azonban nem vált be, így a vállalatnak azóta is fizetnie kell a napi kilencezer dolláros fenntartási díjat. Eközben az oldal alapítója, Kim Dotcom szabadlábon várja bérelt lakásában az augusztusban kihirdetésre kerülő bírósági ítéletet. Dotcomot és társait illegális fájlmegosztásért, a kalózkodás elősegítéséért, valamint pénzmosásért ítélték el. Állítólag csak a szerzői jogok tulajdonosainak 500 millió dolláros bevételkiesést okoztak.  • Hírek
  • Csok