Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Betiltották Amerikában a Samsung Galaxy Tab 10.1-et

2012.06.27. 19:13

A kaliforniai szövetségi bíróság betiltotta a Samsung Galaxy Tab 10.1 tabletek árusítását az Egyesült Államokban, míg tart az Apple és a Samsung közötti per arról, hogy vajon a dél-koreai gyártó tényleg ellopta-e az iPad technológiai és formatervezési megoldásait. A Galaxy Tab 2-t, a táblagép legfrissebb verzióját nem érinti a döntés, azokat nem kell eltávolítani a boltok polcairól. Az Apple-t arra kötelezte a bíróság, hogy 2,6 millió dollárt helyezzen letétbe, ami a Samsung kompenzációja lesz az elmaradt eladásokért, ha végül elejtik a cég ellen a vádakat. A per első tárgyalása július 30-ra lett kitűzve.

A Samsungnak joga van ahhoz, hogy konkurenciát állítson egy terméknek, de ahhoz nincs, hogy elárassza a piacot az eredetire gyanúsan hasonlító termékekkel – indokolta a döntést a bíró, aki egyébként az Apple hasonló, átmeneti betiltási kérelmét elutasította a Samsung Galaxy okostelefonokkal kapcsolatban (a tabletet is csak másodszorra, fellebbezés, és feljebbviteli bíróság után sikerólt elmeszeltetnie az Apple-nek).

Az Apple és a Samsung régóta háborúzik már a világ bíróságain az iPad és a Galaxy Tab hasonlóságai miatt. Az eddigi legnagyobb piac, ahol ilyen per lezajlott, a német volt, ahol 2011 decemberében a bíróság elutasította az Apple vádjait. Ez az egész EU-ban hátrányba hozta a céget a hasonló perekben. Az amerikai piac azonban a legfontosabb az Apple-nek, és egyben hazai pálya, ahol még azzal is jól jár a cég, ha végül nem tiltják be a konkurens termékét, de a per alatt kivonják a forgalomból és nem tud piacot építeni magának. Az Apple agresszívan lép fel a tabletpiacon a vetélytársaival szemben, szinte minden nagyobb androidos gyártót bíróság elé citált már hasonló indokokkal a Motorolától a HTC-ig. A Samsung eközben az iPadben és iPhone-okban használt adatátviteli megoldások miatt perel, azt állítva, hogy azok a szabadalmait sértik.

A táblagépek piacán az Apple jelenleg toronymagas piacvezető, 2012 első negyedévében 13,6 millió eladott példánnyal a piac 63 százalékát uralta az elemzők szerint. A Samsung első számú kihívóként 1,6 millió eladott gépet és 7,5 százalékos részesedést tudott csak felmutatni. A perekkel az Apple azt próbálja elkerülni, vagy legalábbis hátráltatni, hogy a táblagépek piacán is úgy a fejére nőjön az androidos konkurencia, ahogy az iPhone-ra feljöttek a vetélytársak érintőképernyős okostelefonjai.

A helyzetet bonyolítja, hogy azóta belépett a piacra egy új, erősnek ígérkező versenyző is, a Microsoft, ami a Windows 8-cal komoly hangsúlyt fektet a táblagépekre. Nem véletlen, hogy mindenki ennyire pedálozik a tabletpiacon, elemzők szerint a szegmens robbanásszerű fejlődés előtt áll, és a 2011-es 57 milliós összesített eladási adat 2016-ra 350 millióra fog nőni. Ezt az évet jósolják arra is, amikor az Apple elveszti abszolút dominanciát, és már több windowsos és androidos készüléket adnak el, mint iPad-variánst.