Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

A japán kormány ellen vonul az Anonymous

2012.06.28. 23:19

Újra hallat magáról az Anonymous hekker-aktivista csoport. A túlterheléses támadások és hekkerakciók célpontja ezúttal a japán kormány: minisztériumok, kormányhivatalok weboldalai állnak támadás alatt 24 órája. Az inváziót kiváltó ok az új japán szerzői jogi törvény, amit a múlt héten fogadtak el, és ami kemény büntetési tételeket tartalmaz a jogsértő tartalmak letöltéséért. Az Anonymous szemében a fájlcsere korlátozása és büntetése hagyományosan főbenjáró bűnnek számít, többször támadtak meg kormányokat a neten hasonló törvények megszavazása miatt.

Az új japán törvény arra kényszeríti az interentszolgáltatókat, hogy szűrjék a felhasználóik adatforgalmát, és ha illegális tartalmat fedeznek fel, azt jelezzék a hatóságoknak. Az online szerzői jogsértés legsúlyosabb büntetése akár két év börtön is lehet. Az Anonymous szerint a törvény nem csak igazságtalan, és szembemegy az információszabadság elvével, de betarthatatlan is, és ahhoz fog vezetni, hogy ártatlan emberek kerülnek börtönbe.

A túlterheléses támadások eddigi áldozatai között ott van a legfelsőbb bíróság és az államkincstár oldala, amelyeket több órára elérhetetlenné tettek a hekkerek, a pénzügyminisztérium weboldalát pedig a rendszergazdák lelőtték, miután hekkerek behatolását észlelték a rendszerben. Az inváziónak járulékos áldozatai vannak, a twitteres jelentések szerint az anonok egy vidéki város weboldalát is feltörték, és átírták a kezdőlapot, merő tévedésből, ugyanis a város neve nagyon hasonlított az eredetileg célpontnak kinézett igazságügyi minisztériuméhoz.