Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Minden csipgyártó ugyanazt a céget akarja

2012.07.11. 10:38

Az Intel bejelentette, hogy 2,1 milliárd dollárért vásárol 10 százalékos részesedést a holland ASML Holding vállalatban, és rögtön benyújtotta az igényét még egy 5 százalékos tulajdoni szeletre egymilliárdért – utóbbit a részvényeseknek még jóvá kell hagyniuk. Az ASML a cég 25 százalék körüli tulajdonrészét kínálta fel szakmai befektetőknek és a legkorábban ébredő Intel mellett erre már bejelentkezett a Samsung, és a tajvani TSM Co. is. Úgy tűnik, a relatíve ismeretlen holland cég hirtelen a csipgyártók körében a legkívánatosabb befektetési célpont lett.

Az ASML a csipgyártásban használt fotolitográfiás gyártástechnológia egyik fő fejlesztője, és az ilyen gépek, gyártósorok fő beszállítója. Mivel a csipgyártók az ASML gépeivel dolgoznak, létkérdés számukra, hogy felpörögjön a hollandoknál a kutatás-fejlesztés, ami a processzorok és egyéb csipek gyorsulásához, illetve a gyártás költségeinek csökkenéséhez vezet. A fotolitográfia nem olcsó mulatság, egy gyártósor, ami a szilíciumlapkára „ráfényképezi" a nyomtatott áramkör kapcsolási rajzát, 20-25 millió euróba kerül.

Az Intel befektetéséből a cég nagyjából 1200 új mérnököt tud a kutatás-fejlesztési vonalon mozgósítani, hogy gyorsabban át tudjanak állni a mostani 300 milliméteresről a 450 milliméteres gyártástechnológiára, vagyis a gépek nagyobb méretű lapkákat tudjanak kezelni, és áramköröket nyomtatni rá. A 450-es gépek ára ugyan az egekbe emelkedik, darabja a 100 millió eurót is elérheti majd 2018-ban, amikor a várakozások szerint munkába állnak, azonban a vele gyártott csipek előállítási költsége akár 30-40 százalékkal is csökkenhet a régi technológiához képest.

Az ASML-nél fejlesztés alatt álló másik, nagy reményekkel kecsegtető technológia az EUV (extrém ultraibolya fényt használó fotolitográfia), ami a maiaknál jóval kisebb méretű, ezáltal gyorsabb és kisebb fogyasztású csipek gyártását teszi lehetővé.

A befektetéstől az Intel azt várja, hogy a termékfejlesztési ciklusa nagyjából két évet gyorsul majd. A Samsung is hasonló várakozásokkal tekint az üzlet elébe (egy 10 százalékos részvénycsomagra pályáznak), a két cég összesen a hollandok megrendeléseinek 40 százalékáért felelős. Az Intel fő szövetségese a csipgyártást kiszolgáló gyártástechnológia vonalán a Nikon volt, a mostani befektetést elemzők úgy értékelik, hogy a régóta gyengélkedő japán céget elhagyja az Intel a dinamikusan fejlődő hollandokért.