Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

2,5 milliárdot követel a Samsungtól az Apple

2012.07.25. 09:31

Váltakozó sikerrel, de változatlan intenzitással zajlik a világ bíróságain az Apple és a Samsung jogi háborúja. Az amerikaiak azt próbálják bizonyítani, hogy a koreai cég az iPad jogtalan másolásával dobta piacra nagy sikerű táblagépeit, a Samsung ezt természetesen tagadja, és okostelefonos szabadalmainak megsértésével vádol viszont. Legutóbb egy brit bíróság azt állapította meg, hogy szó sincs lopásról, és az Apple-t fizetett hirdetéseken keresztüli bocsánatkérésre kötelezte, a német szövetségi bíróság viszont az egész EU-ban betiltatta a Galaxy Tab 7.7 árusítását. A végtelennek tűnő történet legújabb epizódjában az Apple közölte kártérítési igényét: 2,525 milliárd dollárt követel a Samsungtól a cég.

Az indoklás szerint a Samsung kétmilliárd dollárnyi haszonra tett szert az Apple szabadalmainak megsértésével, a technológiai és formatervezési ötleteik jogtalan használatával. Eközben az Apple 500 milliós bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni, mivel sok felhasználó a Samsung-féle lopott tableteket vásárolta meg iPad helyett, aminek így csökkentek az eladásai. Végül 25 millió dollárra becsüli az Apple a márkanevét ért kárt, így jön ki a csillagászati kártérítési összeg.

A Foss Patents szabadalomspecialista elemzőcég megbecsülte, hogy az Apple pontosan melyik megsértettnek tartott szabadalmáért mennyi kárt is számol fel a Samsungnak. A cég szerint a kártérítés túlnyomó részét az iPad formatervezésének állítólagos lemásolásáért kéri az Apple, ez a végső összeg kiszámításában eladott példányonként 24 dollár lehet. Ezen felül három technikai jellegű szabadalomról állítja az Apple hogy jogtalanul használják a Galaxy Tab táblagépek. Az "overscroll bounce" technológiáért (az ujjmozdulatokkal görgetett oldal a lap alját vagy tetejét elérve túlgördül a képernyő szélén, majd visszapattan, ahogy elengedjük a kijelzőt) 2,02 dollárt, a gördítés programozási felületének felhasználásáért 3,1-et, az érintőképernyős zoomolásért szintén 2,02 dollárt számol fel az Apple.

A két cég jogi csatáinak legfontosabbja, az amerikai, július 30-án kezdődik a kaliforniai szövetségi bíróságon, ahol a kártérítésről is döntés születik majd. Az ügy várhatóan legalább hónapokig húzódik majd.

Abszurd módon a tárgyalóteremben késhegyre menő vitát folytató két vállalat egyébként egymás kulcsfontosságú kereskedelmi partnere, a Samsung alkatrészgyártó üzletága az Apple egyik legnagyobb beszállítója, évi 8 milliárd dollárért rendel a dél-koreaiaktól a cég memóriamodulokat és lcd-kijelzőket.  • Bérelnék
  • Hírek