Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Műanyagot zabál egy víz alatti drón

2012.07.25. 15:04

Különleges, víz alatti drónt tervezett egy ipari formatervezést tanuló diák. A jármű az óceán legalattomosabb ellenségére, a szemétre vadászik a vízben. A cetcápáéval vetekedő gyomorral ellátott szerkezet összegyűjti a vízben lebegő műanyag hulladékot, amit aztán központi bázisára szállít – írja a Popular Science.

A elektromos meghajtású drón egy óriási hálóba gyűjti a tenger mélyén talált szemetet. Működése közben a szerkezet tartja a kapcsolatot a többi drónnal és a bázisállomásával is, miközben idegesítő hangot ad ki, hogy elriassza maga körül a halakat. A rendszer két hétig maradhat a víz alatt, majd a bázisállomására visszatérve a személyzet kiüríti a szemétgyűjtő hálóját. A tervező szerint ezután a vízből összegyűjtött műanyagot újrahasznosítanák.

A jármű tervével előálló Elie Ahovi a francia Veolia cég felhívására válaszul alkotta meg gépezetét. A francia környezetvédelmi vállalat a nagy csendes-óceáni szemétfolt eltakarításához alkalmas eszközök kifejlesztésére kérte fel a diákokat. Ahovi egyébként korábban egy víz nélkül működő mosógéppel rukkolt elő, ami szárazjéggel tisztította ki a ruhákat.

Jelenleg a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán északi részén is hatalmas mennyiségű szemét kavarog az áramlatokban. A főleg műanyagból álló hulladék a partokról kerül a vízbe, ahonnan aztán valamelyik tengeráramlat magával ragadja. A szemét azonban nem alkot összefüggő területeket, ahhoz túlságosan szét van szóródva, közvetlenül a felszín alatt. Egészen idáig az egyetlen biztos mód a partvidékek takarítása volt, azonban Ahovi drónja megoldást kínálhat a problémára.