A Kindle lenyomta a könyvkiadást

2012.08.07. 14:14

2012-ben eddig minden száz eladott papírkönyvre 114 letöltött e-könyv jut a világ legnagyobb online könyvesboltjában, az Amazonon. A Kindle e-könyv-olvasó gyártója szerint a statisztikában benne vannak azok a könyvek is, amikből nem létezik elektronikus verzió, az ingyen letölthető e-könyveket viszont kihagyták. Az áruház amerikai és brit verziójában egyaránt a digitális kiadványok vették át a vezetést az eladásokban, és az Amazon szerint a Kindle nem kevesebbet tett, mint hogy elhozta az olvasás reneszánszát.

Az Amazon nem közölt konkrét eladási adatokat, csak a kézzel fogható és virtuális könyvek arányát árulta el. A vásárlói szokásokat elemezve az is kiderül, hogy egy átlagos olvasó a Kindle beszerzése után négyszer annyi könyvet vásárol, mint azelőtt. Az áruházban egyébként több mint félmillió könyv kapható az olcsó kategóriában, ami a briteknél legfeljebb 4 fontot (1400 forintot) jelent, ezek húzzák fel legerősebben az eladásokat. Az Amazon szóvivője szerint ez nem jelenti azt, hogy az e-könyv az olcsó irodalom világával lenne egyenlő, a papírkönyvek között is ez a kategória produkálja a legtöbb eladást.

Az e-könyvek között a legutóbbi sláger a Szürke ötven árnyalata, a mamipornónak csúfolt regény elektronikus verziójából csak a brit Amazon 2 milliót adott el négy hónap alatt. Az Amazon egyébként a Kindle sikerén lovagolva próbál belépni a könyvkiadási bizniszbe, az e-könyvek top10 bestselleréből hármat a cég saját Kindle Direct Publishing kiadója visz.  • Tippek
  • Árfolyam