Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Megjelent a LibreOffice 3.6 irodai szoftver

2012.08.08. 13:33

A Document Foundation szerdán az ingyenes és nyílt forráskódú irodai programcsomag, a LibreOffice 3.6-os verzióját. A fejlesztők a kód optimalizálásával felgyorsították egyes műveletek végrehajtását, és javították a más szoftverekkel való együttműködést. Emellett szebb és korszerűbb lett a felhasználói felület. A társaság sajtóközleménye szerint van új Coreldraw importáló, Alfresco integráció a CMIS protokoll használatával, korlátozott módon a Microsoft SharePoint is elérhető.

A táblázatkezelőben olyan adatelemző színskálák és adatsávok is megjelentek, amilyennek korábban a Microsoft Office-ban találkozhattunk. Ez a verzió már vízjelekkel is tud pdf-et exportálni, jobb minőségű a képátméretezés, a cvs-ek kezelése, és a doksikba Microsoft SmartArt objektumokat is importálhatunk.

Egyelőre csak tapasztalt felhasználóknak ajánlja a LibreOffice 3.6.0 telepítését a szoftvercsomagot fejlesztő alapítvány, mert egy ilyen friss kiadásban még előfordulhatnak hibák. Aki biztosra akar menni, az inkább a 3.5-ös verziót telepítse, vagy – ami inkább céges felhasználókra értendő – kérje terméktámogatást nyújtó szakértők segítségét.

A Document Foundation fejlesztői közösségének már több mint 500 tagja van, akik a projekt 2010. szeptember 28-i bejelentése óta új funkciókon és javításokon dolgoznak. Sok magyar fejlesztő is tagja a csapatnak, a kiadási megjegyzések név szerint felsorolják Vajna Miklóst, Tímár Andrást és Tomcsik Bencét. A LibreOffice magyar fordítását Tímár András és Kelemen Gábor tartja karban, míg a Hunspell helyesírás-ellenőrző és a Linux Libertine G betűcsalád Németh László munkája.