A királynő nyerte a mémolimpiát

2012.08.17. 10:18
A londoni olimpia nem csak Michael Phelps, Usain Bolt vagy éppen Risztov Éva bravúrjai miatt, vagy mint minden idők legnézettebb tévés eseménye vonult be a köztudatba, de úgy is, mint az online folklór által leginkább követett esemény. A netes viccoldalak, fórumok minden, kicsit is tréfás eseményre, villanásra órák alatt mémet gyártottak, amelyek egy-két napig ezernyi variációban terjedtek a neten, majd átadták a helyüket a következőnek. A legemlékezetesebbekből válogattunk.

A legnagyobb karriert II. Erzsébet angol királynő mémje futotta be, aki ugyan a megnyitó ceremóniában való részvételével milliókat hódított meg, de később elkövetett egy kisebb hibát: egy pillanatig nagyon morcosan nézett, amikor a kamera éppen őt mutatta a díszpáholyban. Még véget sem ért a megnyitó, amikor a pillanatkép az "Öld meg őket, Fülöp. Öld meg mind!", illetve a "Nézd csak ezt a sok országot, régen mind az enyém volt" feliratokkal futótűzszerűen szaladt végig az interneten, és azóta is tucatjával születnek a mutációk belőle.

Hasonlóan járt az amerikai tornász, McKayla Maroney is, aki a szerenkénti döntőkben nagy esélyesként elrontotta a második ugrógyakorlatát, elesett a talajra éréskor, és a pontszáma végül csak az ezüstéremre lett elég. A csalódott sportolót a Reuters fotósa kapta el egy önkéntelen fintor közben a dobogón, és másnap már meg is született a McKayla nincs lenyűgözve fantázianevű mém, amin a tornász igen változatos dolgok miatt fanyalog.

Mo Farah brit hosszútávfutó viszont éppen ellenkezőleg, a győzelmi mámora miatt vált mémmé. Miután megnyerte a 10 ezer méter döntőjét, ritka bravúrral első lett ötezren is. A célba széttárt karokkal, extázisban ünnepelve ért be, a képe bejárta a világsajtót, és két nap múlva, mint a Mo Farah dolgok elől fut című tumbleres blog alapsémája, bukkant fel újra az online népművészetben a Jurassic park T-Rexe elől menekülve. Azóta is fut, arcán a halhatatlanná vált mosoly, és hol a 300 spártai katonái, hol Batma és Robin, hol a Gyalog-galopp lovagjai futnak kergetik.

Ryan Lochte egy szakajtónyi érmet nyert az uszodában, és Michael Phelps legyőzésével az is sikerült neki, ami nagyon keveseknek az elmúlt nyolc évben. Online underground körökben mégis a Twitter-csatornájára írt rövid üzenetei miatt lett sztár, amelyekből kiderül, hogy az angol nyelvvel ugyan nincs nagy barátságban, viszont nagyon igyekszik legalább Paulo Coelho-i mélységekbe merülni bölcsességek terén. Az úszóbajnok Twitteréről szöveghűen kimásolt idézetek egy célbaérés utáni kacsintós fotó mellett találták meg a helyüket a mémtárban.

A spanyol olimpiai csapat 17 éremmel, köztük három arannyal tért haza Londonból, pechükre azonban a nézők többsége nem a sportteljesítményük, hanem a megnyitó ünnepségen viselt formaruhájuk miatt fog emlékezni rájuk. A ruhát az orosz Bosco Sports divatcég tervezte, és egy szponzori egyezség keretében ingyen adta a spanyol sportolóknak. Az ország nemzeti színeit, a pirosat és a sárgát azonban olyan szerencsétlenül sikerült mintákba foglalniuk, hogy a végeredmény leginkább egy McDonalds-egyenruhára emlékeztetett. Az online folklór kegyetlen humora azonnal lecsapott a témára, és a jellegzetes mintát azóta Ali G-n, a Power rangersen és a Trónok harca Tyrionján láthatjuk viszont.

Melegpornó vagy olimpia? A kissé gyermeteg humorra felhúzott mém úszókkal, vízilabdázókkal és műugrókkal viccel, az eredményjelző felirattal éppen csak a fürdőruhát eltakarva, és azt az érzetet keltve, hogy valójában pucéron pózolnak, vagy éppen ölelgetik egymást.

Usain Bolt győzelmi pózát a 2008-as olimpián láthatta először a világ, de csak most, a jamaikai csodafutó újabb három aranyával, és a fotósok hada előtti újabb három pózolással lett mém belőle. Saját nevet is kapott: a kinyújtott bal, és könyékben behajlított jobb kézzel, kicsit hátradőlve az ég felé mutatás neve bolting, és most boldog-boldogtalan ebben a pózban fotózza magát, és teszi fel a netre a képet.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM