Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Inkább hasznos, mint káros a körülmetélés

2012.08.27. 16:14

Új irányelvekkel állt elő az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) a gyerekkori körülmetélésről. Az akadémiai tagok szerint a beavatkozás egészségügyi előnyei meghaladják kockázatait, ám általános ajánlás helyett a szülőkre bízzák a végső döntést. A szervezet 1999-es álláspontja még semleges volt a kérdésben, de a Pediatrics című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett új irányelvek már a körülmetélés mellett állnak ki, mivel az újszülött fiúk körülmetélésének egészségügyi előnyei igazolják az eljáráshoz való hozzáférést azoknak a családoknak, akik ezt választják.

A korábbi, 13 éves állásfoglalás megváltoztatását azok a tudományos bizonyítékok tették szükségessé, amelyek szerint a körülmetélés csökkentheti a húgyúti fertőzések kockázatát a gyerekeknél, valamint a péniszrák és a szexuálisan átadható betegségek, köztük a HIV-vírussal és a humán papillomavírussal (HPV) való fertőződés kockázatát is mérsékli. Andrew Freeman, a Los Angeles-i Cedar-Sinai Orvosi Központ gyermekurológusa, az AAP körülmetéléssel foglalkozó munkacsoportjának elnöke hangsúlyozta: nem azt javasolják a szülőknek, hogy végezzék el a beavatkozást, csupán fontosnak tartják elmondani, hogy amennyiben egy család úgy véli, hogy gyereke legjobb érdekét szolgálja, az előnyök elegendőek ahhoz, hogy elvégeztessék a műtétet.

Freeman véleményét a munkacsoport több mint ezer tudományos cikk áttekintésére alapozta; ezek alapján jelentették ki, hogy nem tűnik úgy, mintha a körülmetélés károsan befolyásolná a pénisz szexuális funkcióit, érzékenységét vagy akár a szexuális kielégülést. Az AAP szerint a szülőknek előítéletektől mentes információkat kellene kapniuk, ami lehetővé kell tenni számukra, hogy saját döntésüket hozzák meg. Ugyanakkor hangsúlyozták annak fontosságát is, hogy a beavatkozást arra kiképzett szakemberek megfelelő, steril körülmények között végezzék.

Az utóbbi években tapasztalt visszaesés ellenére az Egyesült Államokban az újszülött fiúk mintegy felénél még most is elvégzik a hímvessző előbőrének lemetszését, a körülmetélést. Ez nagyjából egymillió beavatkozást jelent országszerte minden évben, noha tizennyolc amerikai államban az alacsony jövedelmű családok számára fenntartott Medicaid betegbiztosítás keretében megszüntették a műtét támogatását.