Elfogyott a Kindle Fire

2012.08.30. 22:06

Az Amazon bejelentette, hogy a nagy sikerű táblagépe, a Kindle Fire végleg elfogyott - mindezt egy héttel a cég nagy várakozással övezett sajtókonferenciája előtt, amitől azt várják, hogy az új Kindle-modelleket fogja bemutatni a cég. A bejelentés arra utal, hogy a Fire gyártását már abbahagyták egy ideje, hogy az új modellekre tudjanak koncentrálni, és a régit gyorsan ki is vezetik a piacról.

A Kindle Fire-t tavaly novemberben dobta piacra az Amazon, és a 199 dolláros árával hódító tablet gyorsan az iPad első számú konkurense lett. Hogy mennyi kelt el belőle, arról az Amazon sosem adott ki hivatalos adatot, elemzők ötmillióra becsülik az eladott példányszámot, amivel az amerikai piacon 22 százalékos részesedést épített ki magának a tablet kilenc hónap alatt.

Az Amazon a pletykák szerint két új Fire modellt ad ki karácsonyra, az egyikkel az iPadnek próbálnak közvetlen vetélytársat állítani a 10 hüvelykes, drágább, nagyobb tudású tabletek között, a másik marad az alsó méret- és árkategóriában, ahol a Google Nexus 7 és a Microsoft Surface lesz a fő vetélytársa.

A statisztikák szerint a Kindle és a hagyományos e-könyv-olvasók piaca 2011-ben tetőzött, 15 millió eladott példánnyal, idén a tabletek hódítása miatt már csak 11 milliós értékesítés várható világszerte. Hiába olcsóbbak, a csak könyvek olvasására alkalmas készülékeket elsöprik a sokfunkciós táblagépek, a várakozások szerint idén 9:1 lesz az eladások aránya. A zsugorodó piacon ráadásul a Kindle-nek komoly konkurenciát jelent a Barnes and Noble könyváruházlánc saját márkás készüléke, a háttérvilágítással a sötétben olvasást is lehetővé tevő Nook - ezért az Amazonnak elemi érdeke, hogy a tabletek között hódítson.  • Hírek
  • Árfolyam