Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Megtalálták a netfüggőség génjét

2012.08.30. 22:33

Egy német kutatócsoport a Journal of Addiction Medicine című szaklapban közölt tanulmányában azt állítja, olyan génmutációt talált, ami hajlamossá teszi az embert az internetfüggőség kialakítására. A CHRNA4 jelű gént eddig a nikotin feldolgozásáért felelős receptorok irányításával hozták összefüggésbe, és ezen keresztük a nikotinfüggőségre való hajlammal.

A kutatócsoport 264 rendszeres internethasználót vizsgált meg a genetikai kutatásban, a csoport egyik fele egészséges volt, a másik az internetfüggőség jeleit mutatta: saját bevallásuk szerint rosszul érzik magukat, ha nincsenek online, és megszállottan ragaszkodnak az internethez. A második csoportban látványosan magas volt a CHRNA4 gén egy speciális verziójának előfordulása, amit a kutatók a függőségre való hajlamért tettek felelőssé.

A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a génváltozat gyakrabban fordul elő nőknél, holott az internetfüggőség tüneteit többször mutatják férfiak. A felfedezés még sok további kutatást igányel a jelenség teljes megértéséig, de a későbbiekben hatékonyabb leszoktató terápiák megalkotásához nyújthat segítséget mindenfajta lelki függőség esetén.